Redesign Matějka Koupelny

Dnes jsem provedl redesign stránek Matějka Koupelny, na kterém jsem pracoval několik dní.

Starý vzhled se mi už přestal líbit (byl takový moc barevný) a proto jsem se rozhodl stránky obléct do nového kabátku. Když už jsem byl v tom, tak jsem udělal zrovna dvě verze. Na stránkách budu ještě pracovat (je potřeba tam vystavit nějaké nové texty, atd.), ale vzhled už měnit nebudu. Možná časem přidám nějakou další verzi vzhledu.

Můj pohled na accesskey

Tento článek jsem se rozhodl napsat po přečtení článku Standardizace accesskeys podle britské vlády na serveru Přístupnost. Zmíněný článek je velice zajímavý a domnívám se, že zavedení nějaké standardizace v používání accesskey by mohlo být přínosem. Já bych však chtěl psát o něčem trošku jiném.

Chtěl bych se trošku rozepsat o problému v používání accesskey ze strany uživatele. Jako tvůrce několika málo stránek (viz moje reference) jsem accesskey moc nepoužíval a v současné době jsou použity jen na jednom projektu. Když si však chci jejich funkčnost vyzkoušet, narážím na problém.

Nevím, jaké operační systémy používají nevidomí či jinak postižení uživatelé, pro které je vlastně zavedení accesskey přínosem, ale já osobně používám operační systém Windows a české rozložení klávesnice (tedy písmena s diakritikou místo čísel). Když chci vyzkoušet funkčnost acceskey, tak se musím přepnout na anglické rozložení kláves a v tom je celý kámen úrazu.

Když si přepnu klavásnici, abych mohl využívat vymoženosti accesskey, tak přijdu o možnost psát česky. Pokud by se například na serveru vyskytoval nějaký formulář pro napsání komentáře či odeslání zprávy, jsem nucen znovu se přepnout na českou klávesnici. Tímto přepínáním rozložení klávesnice se vlastně zhoršuje použitelnost stránek v souvislosti s acceskey.

Nabízí se tedy otázka, zda používat pro accesskey čísla? Myslím si, že použití čísel na místě je, protože se tak dá vyhnout tomu, aby byla použitá klávesová zkratka v kolizi s jinou klávesovou zkratkou, která by mohla být definována v prohlížeči (ať už by se jednalo o vstup do menu nebo o nějakou konkrétní funkci). Jenže pokud se použijí čísla, tak je to zase v kolizi s nastavením klávesnice. Použití čísel na numerické klávesnici bohužel na systému Windows nepřichází do úvahy. Nevím jak na jiných systémech, ale ve Windows se po stisk kombinace Alt a čísel na numerické klávesnici považuje za zadávání ascii čísla nějakého konkrétního znaku (například Alt+0169 je znak ©).

Teď jde o to, co z toho je menší zlo? Myslím si, že lepší je používání těch čísel, tak jak to bylo uvedeno ve zmíněném článku. Pokud jde o přiřazení funkcí číslům, tak tam už to bude asi záležet na konkrétních případech. Navrhované rozvržení je poměrně dobré, ale nemusí vyhovovat všem.

UPDATE:
Jsem blb. Chyba byla samozřejmě mezi židlí a klávesnicí. Problém byl v tom, že jsem při testování místo klávesy Alt mačkal klávesu Ctrl a proto se mi zdálo, že to s klávesou Shift nefunguje. Při českém rozložení klávesnice je tedy nutné mačkat kombinaci kláves Alt+Shift+číslo.


Přeskočit na obsah