Projížďka

Včera (13.5.2012), jsem si řekl, že se projedu na kole do práce. Kdybych věděl, že bude taková kosa, tak jsem se na to buď vykašlal nebo bych se alespoň líp oblíkl.

No každopádně jsem se docela slušně projel (na to, že jsem na kole docela dost dlouho neseděl to byl celekm výkon). Toto je moje cesta do práce a toto je moje cesta z práce (doufám, že ty odkazy budou alespoň nějaký čas fungovat).

Motorka

Úvod

V únoru 2012 jsem si koupil novou motorku.

No ona vlastně není nová, protože takovej boháč nejsem, abych si mohl dovolit koupit úplně novou motorku. Je to samozřejmě motorka z druhé ruky (respektive zhruba ze třetí až čtvrté ruky, protože já jsem třetí majitel v ČR a motorka měla i nějakou historii v Německu). Nicméně to není podstatné. Pro mě je to nová motorka, protože jsem doposud měl jen stopětadvacítku a tohle je pětistovka, konkrétně Kawasaki ER500A nebo chcete-li ER-5 (pár fotek viz můj profil na Facebooku).

Detaily

Protože mě pořád obtěžovaly dotazy typu kolik jsi už jel apod, tak bych rád uvedl tyto informace na pravou míru. V první řadě musím říct, že jsem řidič, který se snaží alespoň trošku dodržovat pravidla silničního provozu, takže například po městě se snažím jet někde v rozmezí rychlosti 50-60 km/h (samozřejmě tam, kde je povolana rychlost 80 jedu rychleji).

Rychlost

Zatím jsem na motorce nejel rychleji než cca 110 (kousek po dálničním přivaděči od Olomouce — je tam omezená rychlost na stovku), ale pokud budu mít příležitost vyzkoušet někde vyšší rychlost, tak ji vyzkouším (nicméně jen v rámci možností, kvality silnice a mých schopností). Každopádně musím říct, že jsem nekupoval silnější motorku kvůli rychlosti, ale kvůli výkonu, tzn. když budu chtít předjet nějaké auto, neměl bych s tím mít takový problém jako s mou předchozí motorkou. Rychlou jízdu moc neuznávám. Když jedu na vyjížďku, tak mi těch 80-90 km/h mimo obec bohatě stačí. Do zatáček jezdím opatrně a raději si zpomalím (a to nejen proto, že se bojím motorku víc naklonit).

Blbinky

Pořád se mě někdo ptá, jestli už jsem jel na zadním? Jízdu na zadním kole absolutně neuznávám (pokud se nejedná o nějaké show pro diváky, provozované nějakým profesionálem) a v žádném případě ji nehodlám aplikovat. Takže moje odpověď je ne, na zadním jsem nejel a nikdy nepojedu (přesněji řečeno jet nechci), protože motorku mám na ježdění a ne na dělání pičovin.

Závěr

Závěrem bych chtěl říct, že si myslím, že motorka není od toho, aby se na ní dělaly hovadiny (samozřejmě pokud se nejedná o motorku k tomuto účelu přímu určenou — tím myslím ta různá endura či nějaké úpravy pro stuntracing, apod.), ale je určena k tomu, aby si člověk užil trošku adrenalinu z jízdy, aby se pokochal krajinou apod. Alespoň to je můj názor. Podle toho taky jezdím (tzn. žádné projíždění městem stovkou a rychleji, žádné ježdění na zadmím, žádné drifty, gumování, apod.). Jezdím tak, abych se nezabil a abych pokud možno nezpůsobil žádnou újmu ani nikomu jinému.

Tím by se měl řídit každý motorkář.

Systém novinek v PHP a MySQL - administrační část

Po úspěšném provedení instalce systému novinek se, pokud jste dodrželi postup instalace, administrační část nachází na adrese:

http://AdresaVasehoWebu/news/

Kdykoliv potřebujete přidat novinku, zadejte tuto adresu. Systém zobrazí formulář pro zadání přihlašovacího jména a hesla (to jsou ty údaje, které jste zadávali při instalaci). Pokud zadáte správné údaje a odešlete formulář, systém se přepne do tzv. administrační části.

Administrační část

Administrační část se skládá z hlavičky, ve které se zobrazuje Vaše přihlašovací jméno a odkaz pro odhlášení, na dalším řádku se pak zobrazuje počet novinek a možnost přidání nové novinky. Pod touto hlavičkou se pak zobrazuje tabulka se seznamem všech novinek v databázi (verze 1.0 zatím nepodporuje žádné stránkování, proto se zobrazují všechny novinky uložené v databázi). Samozřejmě, že po instalaci systému v databázi žádná novinka není, takže se nezobrazuje ani tato tabulka (zobrazí se po založení první novinky).

Přidávání novinek

Ovládání systému je velice jednoduché. Klepnutím na odkaz Přidat novou novinku se zobrazí formulář pro přidání nové novinky. Ten obsahuje položky:

  • Datum
  • Nadpis novinky
  • Obsah novinky
  • přepínač zobrazovat datum novinky
  • přepínač formátovat obsah novinky

Povinné jsou položky Datum a Obsah novinky. Pokud vyplníte položky Datum a Nadpis novinky a ponecháte přepínač zobrazovat datum novinky zatržený, bude se při vypisování novinky zobrazovat jako její nadpis nejen datum, ale i zadaný nadpis (oddělený od data pomlčkou). Pokud vypnete zatržení přepínače zobrazovat datum novinky, nebude se při vypisování této novinky vypisovat zadané datum, ale položka Nadpis novinky se stane povinnou položkou pro vyplnění formuláře (bude se pak vypisovat místo data).

Přepínač formátovat obsah novinky slouží k tomu, aby se při vypisování novinky na stránkách povolilo (přepínač zapnutý) nebo zakázalo (přepínač vypnutý) formátování zapsaného textu převaděčem Texy (syntaxe viz Texy syntax), který můj systém používá. Doporučuji tento přepínač ponechat zatržený. Vzhledem k tomu, že můj systém umožňuje novinky zobrazovat ve třech módech, je potřeba na to myslet při vyplňování jejich obsahu. Dva zobrazovací módy zobrazují novinky jako seznamy (seznam definic DL a netříděný seznam UL) a při jejich použití je Texy nastaveno tak, aby obsah novinky formátovalo jako řádkový element, nikoliv jako odstavec. Odstavcové formátování obsahu novinek je nastavenou pouze při vypisování třetím módem (odstavce P). Při vypisování obsahu novinek v administrační části k žádnému formátování nedochází.

Editace novinek

Můj systém umožňuje nejen novinky přidávat, ale rovněž je editovat nebo mazat. K tomuto účelu slouží příslušné odkazy u každé novinky zobrazené v tabulce administrační části novinek. Funkčnost těchto odkazů snad není nutné popisovat — je pochopitelná z kontextu.

Bobo - básničky

Jednou cestou do Hůrek,
narazil jsem na párek,
zatracených potvůrek.

Než jsem našel otvůrek,
do těch pěkných potvůrek,
uvadnul mi okurek.

:o)

Výkřik do tmy

Někteří lidi fakt nepřemýšlí a nejhořší jsou vysokoškolsky vzdělaní lidé.

Příklad za všechny. Píše nám nějaký "pan Ing." připomínku typu:
"Ceník MHD máte chybně. Co s tím hodláte dělat?"

Jízdních řádů MHD máme něco málo přes 100. On si asi myslí, že mu vidím do hlavy a že vím, které MHD z té více než stovky měl na mysli?!! KKT

Bobo - básničky

Problém řidiče tramvaje

Vstávej holka. Do háje!
Jsem řidičem tramvaje.
Vstávej holka, už je čas,
na službu už musím zas.
Vstávej holka, nech mě jít,
v tramvaji jsem měl už být.

Kdybych tramvaj neřídil,
zase bych tě políbil,
kašlal bych na tramvaje,
vletěl s tebou do ráje.

Musím však jít do rachoty,
tak si obuj svoje boty
a vypadni z mýho bytu,
ať nevidím tu tvou kýtu.

Grrrrrrr

Někteří lidé mě dokážou pěkně vytočit!

Když někam píšu e-mail, tak slušně pozdravím, případně použiju slovíčko "prosím" a nezapomenu se podepsat. Ale někteří lidé asi tyto věci vůbec neznají. Kolikrát mám chuť takovému člověku odepsat něco jako: "Slušnému chování Vás rodiče neučili?"

Grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!

Microsoft Office Outlook a problém s protokolem mailto:

Nevím, jak se to stalo, ale od jisté doby, když jsem klepl na nějakou e-mailovou adresu na internetové stránce, tak se mi přestaly otevírat nové zprávy v Outlooku. Místo toho, aby se otevřela nová zpráva se nic nestalo (jakoby nebyl odkaz na protokol mailto: platným odkazem). Pokud řešíte stejný nebo podobný problém, mám pro vás řešení (pro operační systém Windows 7).

Postup je následující:

  1. Spusťte Ovládací panely.
  2. Zvolte položku Programy.
  3. V sekci Výchozí programy zvolte Nastavit výchozí programy.
  4. V zobrazeném okně pak v levém panelu najděte Vámi používaný e-mailový klient (v mém případě tedy Microsoft Office Outlook) a klepněte na něj.
  5. V pravé části okna pak stačí klenout na: Nastavit tento program jako výchozí.

Obecně by tento postup měl asi platit pro jakéhokoliv e-mailového klienta, v mém případě to vyřešilo problém s Outlookem.

Google Logo

Dnešní Google Logo k výročí narození Julese Vernea je boží.

Interaktivní logo Google jsem ještě neviděl. Tváři se jako výhled z ponorky a dá se trošku ovládat směr, kam se ponorka má vydat (nahoru, dolů, vlevo, vpravo). Jen pro představu alespoň malý obrázek, jak logo vypadalo:
Logo Google dne 8.2.2011

Bobo - básničky

Veselý ptáček

Vzduchem ptáček poletuje,
užívá si letu.
Ve vzduchu mu dobře moc je.
Zastřelte tu sketu!

Bobo - básničky

Roztoky

Jednou večer u Roztok,
šlápnul mi slon na rozkrok.
Nebude uz pokroku,
v rozšlápnutém rozkroku.

Legend: Hand of God - problém na Windows 7

Popis problému

Jako dárek ke svým narozeninám jsem si koupil hru Legend: Hand of God, ale na operačním systému Windows 7 mi nešla spustit. Při pokusu o spuštění se vždy vyhlásila následující chybová hláška:

Master Creating
Nedostatečná práva: při prvním spuštění této aplikace musíte být administrátor.

Na uvedeném počítači jsem jediným uživatelem (takže prakticky administrátor — ačkoliv ta práva u Windows 7 jsou hodně divná) a UAC mám vypnuté. Hledal jsem, jestli někdo takový problém už někdy neřešil a nejdřív jsem nic nemohl najít, ale pak se mi naštěstí řešení najít povedlo.

Řešení problému

Řešením problému je aktualizace ovladače Tages. Ze stránek http://www.tagesprotection.com/main.htm je třeba stáhnout soubor TagesSetup.exe (viz odkaz Drivers) a ten pak spustit. Provede se jakási instalace a hra se pak rozjede. Po spuštění uvedeného souboru mi sice systém zahlásil jakousi hlášku, že uvedený program není správně nainstalován, ale klepl jsem na možnost, že se jedná o korekní instalaci a dál jsem tomu nevěnoval pozornost. Pro mě bylo podstatné, že se mi hra rozjela.

Bobo - básničky

Politika

Když je vláda v přesile,
Mirek nebo Paroubek,
řítíme se zběsile,
plnou parou back.

Bobo - básničky

Touha pít

Vypiju si láhev vína,
ať vůbec nic nevnímám,
nezjistím čí je to vina,
že jen tebe v srdci mám.

Vypiju si aspoň sklenku,
ať zvedne se mi nálada,
být s tebou jen na chvilenku,
TO by byla paráda.

Dám si jenom kapičku,
ať nejsem tak sám,
dík za každou chviličku,
kterou s tebou prožívám.

Bobo - básničky

Zima

Tak jsem zase doma z práce,
studený mám topení,
přímotop je hnusnej zrádce,
má já to s ním trápení.

To mě napadlo včera, když jsem přišel domů z práce a přímotop byl zrovna ve stavu, kdy netopil.

Bobo - básničky

Motýlek

Jeden malý motýlek,
létal loukou letní,
povzdychoval a pak řek:
"Co budu dělat bez ní?"

"Bez koho?" všichni se ptají,
kladou tyhle otázky.
Motýlkovi se dech tají:
"Nemohu žít bez lásky."

Bobo - básničky

O vlasech

Líbí se mi tvoje vlasy,
chci se na ně dívat znova,
myslím že to bude asi,
zásah šípu Amorova.

Bobo - básničky

Masáž

Když ti dělám masáž zad,
tak procházíš rájem,
udělám to znovu rád,
když budeš mít zájem.

Kdybys měla náladu
a nechtěla se nudit,
tak ti někdy předvedu
jemnou masáž hrudi.

Bobo - básničky

Přirovnání

Jsi jako větřík co s větvičkou mihotá,
jsi jako kapka rosy schovaná v trávě,
jsi jako nejkrásnější plod na stromě života,
ty jsi ta dívka, co mi chybí právě.

Zvýšení nájemného

Tak mi včera přišel dopis, ve kterém mi obec od nového roku jednostranně zvyšuje nájemné o 86% (a nějaké drobné, které nepočítám).

Znamená to, že pokud se mi po novém roce nezvýší plat, o čemž dost silně pochybuju, tak mi pro můj osobní život (tzn. jídlo na měsíc plus případná zábava) bude z výplaty zbývat jen asi 1.900 Kč, což tedy není zrovna mnoho, zvlášť, když jsem za měsíc schopen jenom za jídlo utratit dobré dva tisíce (zábavu nepočítaje).

Jsem zvědav, jak to budu zvládat. Nejspíš budu muset přestat jíst, přestat chodit každý pátek do baru (chodím tam jen v pátky a to jen proto, abych neseděl furt doma a byl taky někdy mezi lidma), případně omezit jízdy na motorce či autem a nejlíp asi přestat úplně žít. Nebo omezit platby, které spořím (stavební spoření, investiční pojištění, penzijní připojištění, apod.), což se mi však omezovat nechce (je to asi to jediné dobré, co se svými penězi dělám).

No nic, dlouho jsem sem nic nenapsal, tak jsem měl alespoň příležitost si sem napsat další postěžování.

Vtip - pro zapamatování

V Australii probiha soutez o milion dolaru a do posledniho kola se dostal pasak ovci a knez. Prichazi rozhodujici ukol. Nejprve jde na radu knez a dostava zadani — behem pul minuty slozit basen, kde se objevi slovo Timbuktoo. Chvili premysli a pak vyhrkne:

"On my way to Timbuktoo,
I read news and bible too."

Vsichni jasaji a knez je povazovan za jasneho viteze, protoze tohle pasak ovci prece nemuze dokazat. Ten jde na radu hned po nem a dostava stejne zadani. Poskrabe se v rozkroku a spusti:

"When me and Tim to Brisbane went,
we met three girls cheep for rent.
They were three and we were two,
so I book one and Tim book two."

Kódování pro Internet Explorer 8

Dnes se mi v RSS čtečce objevil podle mého názoru velice užitečný odkaz, který souvisí s tvorbou internetových stránek a v současné době nejnovější verzí internetového prohlížeče Internet Explorer 8. Posuďte sami, jak je následující odkaz pro vás důležitý.

Zajímavý článek na A List Apart

Dnes jsem si přečetl zajímavý článek o plovoucím layoutu stránek a abych na něj nezapomněl, raději si sem poznačím odkaz na něj.

Mimochodem si myslím, že to je docela zajímavé čtení. Pokud se věnujete webdesignu, tak jej doporučuju přečíst.

Přání

K vánocům

Pohodičku, klídeček
to by byla krása,
pod vánoční stromeček,
kdybych dostal, jásám.

Bobo - básničky

Vstávání

Ráno vstávám do práce,
nemám na to náladu,
není to však legrace,
pokud ráno nevstanu.

Bobo - básničky

Pocity

Co mám dělat, nevím sám,
abych s tebou mohl být,
básničku ti posílám,
chtěl bych tě však políbit.

Chci tě držet za ruku,
hladit tvoje vlasy,
chtěl bych ti dát záruku,
že přijdou lepší časy.

Bobo - básničky

Sladkosti

Kdybys byla desert sladký,
bez mrknutí oka sním tě,
mám však v hlavě samé zmatky,
vím jen, že moc miluji tě.

Zpracování XML dokumentu

Nedávno jsem potřeboval programově zpracovat nějaký XML dokument (v Excelu) a nevěděl jsem jak na to. Tak jsem chvilku hledal a našel jsem řešení v objektu Microsoft.XMLDOM.

Práce s ním je poměrně jednoduchá a místo toho, abych zde popisoval jeho strukturu a práci s ním, tak jen odkážu na stránky Microsoftu, kde je všechno poměrně podrobně popsáno (bohužel v angličtině). Takže více informací viz A Beginner's Guide to the XML DOM.

Yellow STUDIO

Cca na konci minulého týdne jsem dokončil další web, na kterém jsem pracoval.

Jedná se o stránky kosmetického studia Yellow STUDIO.

Web není nijak příliš rozsáhlý a graficky ani nijak výrazný, ale na druhou stranu si říkám, že v jednoduchosti je síla. Posuďte sami.

Bobo - básničky

Alkoholická

Alkohol je dobrá věc,
říká každý opilec.

Potom ale přijde ráno,
o zábavu postaráno,
když pak zvrací do záchodu,
říká si: UŽ JENOM VODU!


Přeskočit na obsah