Chyba ve stylech na tomto webu

Ve stylech, které jsem používal pro rozvržení mého webu jsem dnes odhalil menší chybku. Ta spočívala v tom, že pokud byla navigační nabídka delší než text zobrazený na stránce, tak se mi trošku rozhodil layout.

Chybu jsem snad opravil. Jen doufám, že jsem tím nazavedl nějakou jinou chybu. Asi bych si měl to CSS pořádně projít a zkontrolovat. Jenže to bych na to musel mít čas. No uvidíme. Snad bych se k tomu mohl dostat příští víkend.

Regulární výraz pro kontrolu e-mailu

Při tvorbě jednoho webu jsem narazil na potřebu kontrolovat správnost zadané e-mailové adresy a hledal jsem různě na netu regulární výrazy, které by byly nejsprávnější pro tuto kontrolu. Našel jsem jich hodně, ale asi nejpoužitelnějším výrazem je následující výraz:

$regex = '^'.                            // bude se hledat na zacatku retezce
'[-a-z0-9!#$%&'*+/=?^_<{|}~]+'.         // jeden nebo vice povolenych znaku
'(.[-a-z0-9!#$%&'*+/=?^_<{|}~]+)*'. // muze nasledovat sekvence znaku obsahujicich povoleny znak nebo tecku
'@'.                                     // jen jeden zavinac
'[a-z0-9-]+'.                            // musi nasledovat jeden nebo vice alfanumerickych znaku nebo pomlcek
'(.[a-z0-9-]{2,})+'.                    // musi nasledovat jedna nebo vice casti obsahujicich tecku alfanumericke znaky a/nebo pomlcky
'$';                                     // pricemz tyto musi mit dva nebo vice znaku a takovou sekvenci musi kontrolovany retezec koncit

To se pak použije ve funkci eregi, která nekontroluje velikost znaků.

Update:

Po upozornění panem Vránou jsem kód opravil a teď už by měl být podle mě správně.

$regex = '^'.                            // bude se hledat na zacatku retezce
'[-a-z0-9!#$%&'*+/=?^_<{|}~]+'.         // jeden nebo vice povolenych znaku
'(.[-a-z0-9!#$%&'*+/=?^_<{|}~]+)*'.    // muze nasledovat sekvence znaku obsahujicich povoleny znak nebo tecku
'@'.                                     // jen jeden zavinac
'[a-z0-9-]+'.                            // musi nasledovat jeden nebo vice alfanumerickych znaku nebo pomlcek
'(.[a-z0-9-]+)*'.                        // mohou nasledovat casti obsahujici tecku alfanumericke znaky a/nebo pomlcky
'.[a-z0-9-]{2,}'.                       // musi nasledovat jedna cast obsahujici tecku alfanumericke znaky a/nebo pomlcky
'$';                                     // pricemz musi mit dva nebo vice znaku a touto sekvenci musi kontrolovany retezec koncit

Update 2:

Výše uvedené kódy obsahují chyby a proto jsem se rozhodl napsat správný kód do nového příspěvku — Viz Regulární výraz pro kontrolu e-mailu - update.

Firefox 1.0.2

Včera byla vydána další verze prohlížeče Firefox, tentokrát verze 1.0.2 (via CZilla). Doporučuji Vám si ho stáhnout, protože opravuje tři bezpečnostní chyby.

Pokud chcete, aby se Vám neztratily plug-iny, tak nic neodinstalovávejte a jen program znovu nainstalujte do stejného adresáře, jako při prvotní instalaci. Alespoň mě osobně se při tomto postupu nic neztratilo.

Oproti minulému vydání verze 1.0.1, o kterém jsem psal naposledy, se mi vydání této verze prohlížeče neoznámilo zobrazením ikonky nové verze v horním panelu. Nevím, jestli to byla chyba programu nebo jestli to záleží na něčem jiném, ale to není podstatné. Novou verzi jsem si stáhl tak jako tak.

Giga? Proč?

Hodně se teď píše o různých Giga mailech, ať už je řeč o rozšíření velikosti schránky u Seznamu, o Gigacentru od Centra nebo o GMailu od Googlu. Osobně nemám potřebu si zřizovat nějakou takovou schránku. Nejen, že se ve většině případů normální člověk k tomuto mailu nedostane, protože to funguje jen na systému jakýchsi pozvánek, ale abych řekl pravdu, tak nemám žádný důvod k tomu, si takovou schránku vůbec zřizovat.

Co nabízejí?

Když pominu to magické slovo "giga", které ve většině případů vyjadřuje velikost e-mailové schránky a kterou nepovažuji za důležitou (vysvětlím později), tak jediné, na co by mě snad mohli nalákat je nějaká funkčnost navíc oproti klasickému Outlook Expressu, který používám. Ano používám Outlook Express, protože mi plně vyhovuje jeho ovládání i jeho funkčnost. Jsem poměrně konzervativní a nerad přecházím na nové věci, které mají například úplně jinou funkčnost (stačí porovnat velký Outlook s Outlook Expressem).

Do Outlook Express si stahuji veškerou poštu. Mimo pracovní schránky se jedná taky o dvě soukromé schránky (jedna ze seznamu a jedna z mého serveru). Tyto dvě schránky stahuji tak, že na serveru nezanechávám kopii zprávy, takže gigabajtový prostor schránky bych nevyužil.

Co s funkcemi navíc?

Třídění do složek umí i Outlook Express, odstraňování spamu zajišťuje ve většině případů server (alespoň u nás je to tak nastaveno) a co víc potřebuju? Nic. Počítač používám jen v práci, takže přístup k poště odjinud nepotřebuji a kdybych náhodou potřeboval, máme v práci mailserver, takže mám i tuto možnost (sice bych viděl jen pracovní maily, ale stejně jsem to nikdy nepoužil). Většinou se jinde než v práci k internetu nedostanu a když náhodou ano, tak ho pro psaní mailu stejně nepoužívám. Ale i kdyby, tak na to není potřeba žádných speciálních funkcí, ani giga mega hafo velká schránka.

Takže vzhledem k tomu, že nepotřebuji ani žádnou extra funkčnost, tak si vystačím i s tím "blbým" Outlookem (myšlen Outlook Express). Pokud jde o místo, tak mám disk o velikosti několika desítek gigabajtů, což je mnohem víc než jen jedno giga, takže problém s místem si myslím, že hned tak nenastane.

Závěr

Tento článek vyjadřuje pouze můj osobní názor na věc. Nechtěl jsem jím sdělit to, že jsou zmíněné služby k ničemu. Věřím tomu, že si své uživatele najdou (už je určitě mají). Chtěl jsem jen říct, že existuje minimálně jeden člověk, pro kterého se zdají být tyto služby zbytečné (tím myslím sebe).

Firefox 1.0.1

Na svém blogu Petr Weida minulý týden informoval o vydání nové verze prohlížeče Firefox, konkrétně verze 1.0.1. Kromě toho uvádí, že mu Firefox padal, že starou verzi 1.0 odinstalovával, atd.

Osobně jsem Firefox 1.0 používal od první chvíle, kdy se objevil (ještě ve verzi PR) a na žádný problém s jeho padáním jsem nenarazil (používám verzi pro Windows). Rovněž instalace verze 1.0.1 proběhla úplně bez problémů. Nová verze se nabídla automaticky jako aktualizace a starou verzi jsem vůbec neodinstalovával. Všechny pluginy zůstaly zachovány a nevšiml jsem si ničeho, co by přibylo nebo ubylo. Nezměněno zůstalo i veškeré moje nastavení parametrů, nebo si alespoň nejsem vědom toho, že by se něco změnilo. Pokud jde o mě, jsem s Firefoxom spokojen a to včetně způsobu, jakým dal vědět o své aktualizaci i s jejím průběhem.

Snad jen jedna věc mi na tom trošku vadila a sice ta, že se aktualizace stáhla na plochu Windows. Nemám rád, když někdo (ať už člověk nebo program) ukládá soubory přímo na plochu. Jde o to, že z plochy se dá skoro cokoliv (nepočítám-li systémové ikony) jediným stiskem klávesy Delete odstranit a pokud je to uloženo přímo na ploše a pokud někdo maže tak jako já (za použití klávesy Shift), tak je pak takto smazaný soubor nenávratně v prachu. Proto raději na plochu ukládám pouze zástupce na konkrétní soubory/programy.

Prohlášení přístupnosti

K mému blogu i k mým stránkám jsem doplnit text prohlášení přístupnosti.

Tady na blogu jsem s tím měl menší potíž, protože jsem nejdřív nevěděl jak to udělat, ale pak jsem zkopíroval html kód jednoho příspěvku, trošku jej upravil a uložil jako samostatnou stránku a bylo to. Odkaz na prohlášení přístupnosti je od této chvíle zobrazen v patičce webu.

Mám být spokojený?

Nevím, jestli mám být spokojený s tím, jak si vedou stránky Matějka Koupelny. Je pravda, že bez toho, abych měl nějaké znalosti SEO, se mi podařilo stránky dostat na celkem slušnou druhou stránku v Googlu na slovo "koupelny", ale i tak si myslím, že by si mohly vést líp nebo by mohly alespoň líp vypadat.

Ještě nedávno byly na Googlu stránce první, ale trošku se propadly asi v důsledku tanečku Alegra a pravděpodobně i v důsledku toho, že se na nich v podstatě nemění obsah (jedná se v podstatě o statické stránky). Přesto když se dívám do statistik, tak na ně lidi chodí s těmi správnými frázemi (koupelny, vanové vložky, atd.), což mě těší.

S tou aktualizací obsahu je to trošku složitější. Zadavatel je hodně zaměstnaný člověk a nemá moc času se tomu věnovat, protože pracuje na svých zakázkách. Abych pravdu řekl, tak ani nevím, co by se tam mělo aktualizovat (nic mě nenapadá). Informace, které tam jsou zveřejněny, jsou v podstatě neměnné a jen jednou za čas se změní ceník. V podstatě se mění jen fotogalerie.

Když pominu tu neměnnost obsahu, tak se mi na těch stránkách nelíbí jejich design. Je to takové až moc barevné a moc hranaté. Tenkrát jsem ještě neuměl to, co umím teď. Problém je v tom, že nejsem graficky moc nadaný, takže nejsem schopen vytvořit něco, co bude vypadat líp (není mezi Vámi nějaký dobrovolný grafik?). Stejně bych se o to chtěl pokusit a ve volných chvílích (kterých se mi poslední dobou moc nedostává) bych chtěl začít pracovat na novém vzhledu stránek.

Bobo - básničky

Vyznání 2

Máš tak krásné černé vlasy,
pošlu ti zas báseň asi,
díval jsem se na tě chvíli,
viděl jsem zas krásu víly,
cítil růži, vůni ženy,
jsem do tebe zaľúbený.

Bobo - básničky

Vyznání

Když se dívám do tvých očí,
hlava se mi z toho točí.
Nechci se už jinam dívat,
chtěl bych tvoje rtíky líbat,
hladit tvoje krásné vlásky
a šeptat ti slova lásky.


Přeskočit na obsah