Výsledek výzkumu mobilních prohlížečů

Myslím, že jsem problém s prohlížeči mobilních telefonů už vyřešil.

Musím poděkovat následujícím lidem:

Podařilo se mi získat dostatečně velký vzorek, ze kterého se dal sestavit skoro stoprocentně účinný algoritmus, který dokáže identifikovat prohlížeč mobilního telefonu. Více se dozvíte na stránce identifikace mobilních prohlížečů.

Update 30.9.2004

Tak jsem dnes provedl ještě hlubší analýzu toho vzorku a dospěl jsem k lepšímu řídícímu řetězci, který se sice trošičku zvětšil, ale zato dává o něco lepší výsledky. Konkrétně dokáže identifikovat mobil na 98,2% oproti předchozím 97,9%. Není to sice moc, ale určité zlepšení to je. Za inspiraci musím poděkovat panu Ondřeji Kokešovi.

Doplnění výzkumu mobilních prohlížečů

V mém předchozím článku jsem se možná nevyjádřil dostatečně o tom, jaký výzkum vlastně chci provést nebo o co mi jde. Proto bych to chtěl napsat v tomto článku.

O co jde

WAPové prohlížeče některých novějších mobilů dokáží zobrazovat (X)HTML stránky a to i s podporou kaskádových stylů (CSS). Problém je však v tom, že většina těchto prohlížečů nepodporuje CSS na takové úrovni, aby dokázali takovou stránku zobrazit korektně. Když například v CSS použijete absolutní pozicování, tak se může stát, že pak ten absolutně pozicovaný blok nebude vůbec v mobilu vidět a pokud se bude jednat například o menu, tak to bude docela závažný nedostatek.

Návrh řešení

Napadlo mě, že kdyby se na straně serveru podařilo odlišit, který prohlížeč se na stránku dívá, pak by stačilo pouze neposlat mobilním prohlížečům definici CSS a problém by byl vyřešen. Každý prohlížeč se serveru (respektive stránce) identifikuje určitým řetězcem, který je uložen v proměnné USER_AGENT. Pokud bych měl k dispozici dostatečný vzorek těchto řetězců od různých druhů mobilních telefonů, dal by se z toho sestavit algoritmus, jak styly prohlížečům odříznout.

Další možností by mohlo být styly neodřezávat, ale poskytnout těmto prohlížečům styl jiný. Mohli byste namítnout, že by přece stačilo použít v definici stylu klíčové slovo "mobile" nebo "handheld", ale obávám se, že podpora těchto vlastností je ještě horší než podpora vlastního CSS. Proto se mi zdá moje navrhované řešení jistější.

Testovací stránka

Vytvořil jsem malou testovací stránku, která výše zmiňovaný řetězec zobrazovala, ale po vyřešení problému jsem ji odstranil

Update

Řešení je na světě.

Změna vzhledu

Jak jste si možná mohli všimnout, tak jsem dokončil změnu vzhledu mých stránek. Snažil jsem se vzhled přizpůsobit vzhledu mého blogu, aby stránky i blog vypadaly skoro stejně. Samozřejmě jsem je neudělal úplně stejné (menu se mírně liší), ale jsou si hodně podobné a to byl můj záměr.

Dále jsem provedl úpravu kódu, kterým jsem generoval stránky do diskotéky. Dříve se soubory s popisem jednotlivých skladeb jmenovaly "a_index.php", ale to bylo strašně nepraktické, protože se z toho nedalo poznat, o které CD se jedná. Proto jsem to upravil tak, aby se soubory jmenovaly podle jména interpreta a jména CD. Index v názvu souboru jsem zachoval jen pro odlišení duplicit u dvojCD.

Další změny vzhledu

Připravuju se na další změnu vzhledu mého webu.

Chtěl bych ho vzhledově přiblížit vzhledu mého blogu. Nechci ho udělat úplně stejný, ale měl by být hodně podobný. Už jsem na tom začal pracovat, ale bohužel teď mám spoustu jiné práce, takže se tomu nemůžu plně věnovat.

Taky bych chtěl udělat ještě jeden zásah do diskotéky, který by spočíval v tom, že by odkazy na jednotlivá cd nebyly dělány za pomocí indexu, ale vycházely by ze jména interpreta a jména alba. Možná někdy časem bych mohl přidat i texty skladeb (když budou k dispozici), ale nemohu říct, že by se mi do toho chtělo, takže to si uchovávám zatím jen jako takový nápad, kdybych se někdy hodně nudil.

Výzkum mobilních prohlížečů

Potřebuji udělat malý výzkum integrovaných prohlížečů internetu (či WAPu) v mobilních telefonech a potřebuji znát to, jak se stránce hlásí.

Update

Vytvořil jsem malou testovací stránku, která zobrazovala řetězec identifikace prohlížeče, ale po vyřešení problému jsem ji odstranil

Řešení je na světě.

Vylepšení usnadnění práce při úpravě stránek

Dnes jsem napsal návod na vylepšení usnadnění práce při úpravě stránek, který jsem vystavil na mém webu v sekci Webdesign.

Jedná se o jednoduchou úpravu předchozího návodu, která umožňí měnit strukturu menu bez nutnosti zásahu do ostatních stránek. Předchozí verze to sice taky nabízela, ale ne úplně dokonale a pokud bylo nutné změnit strukturu menu, tak se stále musely upravovat všechny stránky. Teď už to není nutné.

To je tedy něco

Není nad to, vystavit si na internet pouze e-mailovou adresu.

Nevíte o čem mluvím? Tak se podívejte sem. Ta stránka je XHTML 1.0 Strict (s chybou v CSS — zkuste Operu a uvidíte o čem mluvím). Bez stylů se na ní bude zobrazovat jen pouhá e-mailová adresa. No není nad to si zaplatit za doménu a mít na ní pak jen e-mail. Nejspíš nějaký spekulant s doménou.

Usnadnění práce při údržbě stránek

Dnes jsem dokončil návod na usnadnění práce při úpravě stránek, který jsem vystavil na mém webu v sekci Webdesign.

Je to takový jednoduchý postup, jak upravovat více méně statické stránky, bez nutnosti instalovat nějaké externí programy. Takový postup používám při údržbě stránek, které spravuju.

Instalace nového počítače - hotovo

Tak jsem se ani nenadál a už pracuju na mém novém počítači. Myslel jsem si, že to bude větší porod, ale nakonec to nebylo tak hrozné.

A co to tedy vlastně mám za dělo? Je to Pentium 4, 2.8 GHz, 512 MB RAM s grafickou kartou Radeon 9550 a diskem 80GB. Je sice pravda, že jsme museli hned vyměnit větrák, protože ten dodávaný od Intelu strašně hlučel, ale to byla celkem brnkačka a ten nový (Arctic Cooling) není skoro slyšet.

Můj starý počítač dostane kolega :o)

Instalace nového počítače

Tak jsem v práci obdržel nový počítač (je to fakt docela dělo), ale až tak moc nadšený z toho nejsem. Dnes totiž celý den nedělám nic jiného, než že ho instaluju.

To je fakt hrůza, co všechno se musí nainstalovat a navíc mám i nový operační systém (Windows XP Professional) a některý věci (jako například webkamera) mi zatím nejedou. Musím někde postahovat ovladače. Obávám se toho, že ho budu ladit ještě nejmíň tak týden. Ještě štěstí, že teď nemám tolik moc práce, takže se to dá. Navíc ten starý počítač je pořád ještě funkční, takže se dá přinejhorším použít.


Přeskočit na obsah