Projížďka

Včera (13.5.2012), jsem si řekl, že se projedu na kole do práce. Kdybych věděl, že bude taková kosa, tak jsem se na to buď vykašlal nebo bych se alespoň líp oblíkl.

No každopádně jsem se docela slušně projel (na to, že jsem na kole docela dost dlouho neseděl to byl celekm výkon). Toto je moje cesta do práce a toto je moje cesta z práce (doufám, že ty odkazy budou alespoň nějaký čas fungovat).

Motorka

Úvod

V únoru 2012 jsem si koupil novou motorku.

No ona vlastně není nová, protože takovej boháč nejsem, abych si mohl dovolit koupit úplně novou motorku. Je to samozřejmě motorka z druhé ruky (respektive zhruba ze třetí až čtvrté ruky, protože já jsem třetí majitel v ČR a motorka měla i nějakou historii v Německu). Nicméně to není podstatné. Pro mě je to nová motorka, protože jsem doposud měl jen stopětadvacítku a tohle je pětistovka, konkrétně Kawasaki ER500A nebo chcete-li ER-5 (pár fotek viz můj profil na Facebooku).

Detaily

Protože mě pořád obtěžovaly dotazy typu kolik jsi už jel apod, tak bych rád uvedl tyto informace na pravou míru. V první řadě musím říct, že jsem řidič, který se snaží alespoň trošku dodržovat pravidla silničního provozu, takže například po městě se snažím jet někde v rozmezí rychlosti 50-60 km/h (samozřejmě tam, kde je povolana rychlost 80 jedu rychleji).

Rychlost

Zatím jsem na motorce nejel rychleji než cca 110 (kousek po dálničním přivaděči od Olomouce — je tam omezená rychlost na stovku), ale pokud budu mít příležitost vyzkoušet někde vyšší rychlost, tak ji vyzkouším (nicméně jen v rámci možností, kvality silnice a mých schopností). Každopádně musím říct, že jsem nekupoval silnější motorku kvůli rychlosti, ale kvůli výkonu, tzn. když budu chtít předjet nějaké auto, neměl bych s tím mít takový problém jako s mou předchozí motorkou. Rychlou jízdu moc neuznávám. Když jedu na vyjížďku, tak mi těch 80-90 km/h mimo obec bohatě stačí. Do zatáček jezdím opatrně a raději si zpomalím (a to nejen proto, že se bojím motorku víc naklonit).

Blbinky

Pořád se mě někdo ptá, jestli už jsem jel na zadním? Jízdu na zadním kole absolutně neuznávám (pokud se nejedná o nějaké show pro diváky, provozované nějakým profesionálem) a v žádném případě ji nehodlám aplikovat. Takže moje odpověď je ne, na zadním jsem nejel a nikdy nepojedu (přesněji řečeno jet nechci), protože motorku mám na ježdění a ne na dělání pičovin.

Závěr

Závěrem bych chtěl říct, že si myslím, že motorka není od toho, aby se na ní dělaly hovadiny (samozřejmě pokud se nejedná o motorku k tomuto účelu přímu určenou — tím myslím ta různá endura či nějaké úpravy pro stuntracing, apod.), ale je určena k tomu, aby si člověk užil trošku adrenalinu z jízdy, aby se pokochal krajinou apod. Alespoň to je můj názor. Podle toho taky jezdím (tzn. žádné projíždění městem stovkou a rychleji, žádné ježdění na zadmím, žádné drifty, gumování, apod.). Jezdím tak, abych se nezabil a abych pokud možno nezpůsobil žádnou újmu ani nikomu jinému.

Tím by se měl řídit každý motorkář.

Výkřik do tmy

Někteří lidi fakt nepřemýšlí a nejhořší jsou vysokoškolsky vzdělaní lidé.

Příklad za všechny. Píše nám nějaký "pan Ing." připomínku typu:
"Ceník MHD máte chybně. Co s tím hodláte dělat?"

Jízdních řádů MHD máme něco málo přes 100. On si asi myslí, že mu vidím do hlavy a že vím, které MHD z té více než stovky měl na mysli?!! KKT

Grrrrrrr

Někteří lidé mě dokážou pěkně vytočit!

Když někam píšu e-mail, tak slušně pozdravím, případně použiju slovíčko "prosím" a nezapomenu se podepsat. Ale někteří lidé asi tyto věci vůbec neznají. Kolikrát mám chuť takovému člověku odepsat něco jako: "Slušnému chování Vás rodiče neučili?"

Grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!

Google Logo

Dnešní Google Logo k výročí narození Julese Vernea je boží.

Interaktivní logo Google jsem ještě neviděl. Tváři se jako výhled z ponorky a dá se trošku ovládat směr, kam se ponorka má vydat (nahoru, dolů, vlevo, vpravo). Jen pro představu alespoň malý obrázek, jak logo vypadalo:
Logo Google dne 8.2.2011

Legend: Hand of God - problém na Windows 7

Popis problému

Jako dárek ke svým narozeninám jsem si koupil hru Legend: Hand of God, ale na operačním systému Windows 7 mi nešla spustit. Při pokusu o spuštění se vždy vyhlásila následující chybová hláška:

Master Creating
Nedostatečná práva: při prvním spuštění této aplikace musíte být administrátor.

Na uvedeném počítači jsem jediným uživatelem (takže prakticky administrátor — ačkoliv ta práva u Windows 7 jsou hodně divná) a UAC mám vypnuté. Hledal jsem, jestli někdo takový problém už někdy neřešil a nejdřív jsem nic nemohl najít, ale pak se mi naštěstí řešení najít povedlo.

Řešení problému

Řešením problému je aktualizace ovladače Tages. Ze stránek http://www.tagesprotection.com/main.htm je třeba stáhnout soubor TagesSetup.exe (viz odkaz Drivers) a ten pak spustit. Provede se jakási instalace a hra se pak rozjede. Po spuštění uvedeného souboru mi sice systém zahlásil jakousi hlášku, že uvedený program není správně nainstalován, ale klepl jsem na možnost, že se jedná o korekní instalaci a dál jsem tomu nevěnoval pozornost. Pro mě bylo podstatné, že se mi hra rozjela.

Zvýšení nájemného

Tak mi včera přišel dopis, ve kterém mi obec od nového roku jednostranně zvyšuje nájemné o 86% (a nějaké drobné, které nepočítám).

Znamená to, že pokud se mi po novém roce nezvýší plat, o čemž dost silně pochybuju, tak mi pro můj osobní život (tzn. jídlo na měsíc plus případná zábava) bude z výplaty zbývat jen asi 1.900 Kč, což tedy není zrovna mnoho, zvlášť, když jsem za měsíc schopen jenom za jídlo utratit dobré dva tisíce (zábavu nepočítaje).

Jsem zvědav, jak to budu zvládat. Nejspíš budu muset přestat jíst, přestat chodit každý pátek do baru (chodím tam jen v pátky a to jen proto, abych neseděl furt doma a byl taky někdy mezi lidma), případně omezit jízdy na motorce či autem a nejlíp asi přestat úplně žít. Nebo omezit platby, které spořím (stavební spoření, investiční pojištění, penzijní připojištění, apod.), což se mi však omezovat nechce (je to asi to jediné dobré, co se svými penězi dělám).

No nic, dlouho jsem sem nic nenapsal, tak jsem měl alespoň příležitost si sem napsat další postěžování.

Vtip - pro zapamatování

V Australii probiha soutez o milion dolaru a do posledniho kola se dostal pasak ovci a knez. Prichazi rozhodujici ukol. Nejprve jde na radu knez a dostava zadani — behem pul minuty slozit basen, kde se objevi slovo Timbuktoo. Chvili premysli a pak vyhrkne:

"On my way to Timbuktoo,
I read news and bible too."

Vsichni jasaji a knez je povazovan za jasneho viteze, protoze tohle pasak ovci prece nemuze dokazat. Ten jde na radu hned po nem a dostava stejne zadani. Poskrabe se v rozkroku a spusti:

"When me and Tim to Brisbane went,
we met three girls cheep for rent.
They were three and we were two,
so I book one and Tim book two."

Přání

K vánocům

Pohodičku, klídeček
to by byla krása,
pod vánoční stromeček,
kdybych dostal, jásám.

Lety a pády

Tak jsem si o víkendu vyzkoušel lety a pády :o)

No vlastně jen jeden pád. Najel jsem s motorkou v zatáčce na nerovnost na vozovce (cca 7 cm hrbol), trošku to se mnou zacloumalo a už jsem letěl :o)

Ale když pominu nějaké materiální škody (uražený zrcátko, poškrábané přední plexi, rozbité plexi na přilbě, potrhaná bunda), tak se prakticky nic nestalo. Mám trošku odřený koleno a lehce naražený žebra (nebo spíš lopatku), ale jinak jsem zdravej :o)

Holt se musím ještě hodně učit.

Oblivion - některé poznatky

Mám možnost hrát hru The Elder Scrolls Arena IV: Oblivion. Je to skutečně pěkná hra, přestože má poměrně vysoké hardwarové nároky. Nicméně k ní mám několik poznatků či připomínek.

Tak za prvé to padání. To je skutečně problém. Vím, že nemám žádný extra herní stroj (dokonce jsem si specielně kvůli této hře kupoval novou grafickou kartu (nic převratného — ATI RADEON 1950X Pro), ale rovněž si nemyslím, že by můj stroj byl nějak výrazně slabý (Pentium 4, 2.8 GHz, 1 GB RAM). Nicméně hra mi poměrně často padala, někdy až tak často, že to bylo skoro neúnosné. Tak jsem začal hledat. Podařilo se mi na netu najít jednu radu, která byla (alespoň částečně) užitečná. Tou radou bylo, smazat soubor mpeg2dmx.ax v podadresáři Windows/System32. Po jeho smazání (pro jistotu jsem ho nesmazal úplně, ale jen jsem ho přejmenoval, abych měl jeho zálohu) mi hra sice stále ještě padá, ale už rozhodně ne s takovou frekvencí, s jakou padala dříve (teď to spadne v průměru tak jednou za dvě hodiny hraní, což už se dá vydržet).

To ale není všechno, co se mi na té hře nelíbí. Graficky je ta hra skutečně moc pěkná a pokud máte někdo lepší stroj než já, rozhodně Vám doporučuju si zapnout všechny detaily. Vypadá to opravdu krásně. Problém je v herním systému, přesněji řečeno ve zlepšování postavy. Autoři, dle mého názoru, zvolili příliš restriktivní možnosti zvyšování úrovně postavy.

Máte sedm hlavních dovedností. Každou z nich lze zvýšit maximálně stokrát. Ze začátku to jde samozřejmě lépe než ke konci, ale dosáhnout úrovně 100 u některé vlastnosti není až tak těžké. Např. po asi měsíci hraní (myšleno hraní po večerech v délce cca 4 hodin) jsem na úrovni 100 v drtivých zbraních a v těžké zbroji a to jsem ještě pořádně ani nesledoval hlavní linii příběhu. Problém je v tom, že na novou úroveň se dá jít pouze tak, že zvýšíte některou z hlavních dovedností desetkrát. To je dost omezující, zvláště vzhledem k rozlehlosti mapy. Když například budu chodit pouze s palcátem (dává větší damage), tak už se na level up nikdy nedostanu, pokud alespoň jednou za čas nezměním zbraň za něco jiného (meč nebo pěsti — hraju za bojovníka). Musím říct, že mi to dost vadí. Je pravda, že už jsem na tom tak dobře, že si můžu dovolit jít na některé soupeře třeba jen s pěstmi, ale nemůžu říct, že by se mi tento systém líbil. Myslím si, že by bylo lepší, kdyby se úroveň zvyšovala bez ohledu na to, jakou zbraň používám, či co kouzlím. Navíc omezení na maximální úroveň 70 (7 dovedností krát 100 děleno 10) je dost málo. Co bude pak?

K tomu kouzlení mám taky takovou malou připomínku. Pokud budete hrát jako mág, tak je poměrně snadné si svoje dovednosti zvýšit pouze tím, že se na chvíli zastavíte a budete kouzlit nějaká kouzla (např. hledání života, světlo, uzdravování, apod.). Dovednost se zvyšuje jedna báseň. Samozřejmě u kouzel magie ničení je to poněkud komplikovanější, protože ke zvyšování úrovně potřebujete nějaký cíl, ale k tomu stačí udělat quest v aréně a pak si vzít jako soupeře tři minotaur lordy, schovat se před nimi do tunelu a kouzlit na ně. Osobně takovéto boostování postavy neprovádím, ale je blbé, že to vůbec jde.

No nic, to jsem si chtěl jen tak povzdechnout. Jinak hru vřele doporučuji.

Nechuť

Vím, že sem toho sem poslední dobou moc nepíšu. Vlastně se dá říct, že už sem nepíšu vůbec nic. No a proč tomu taK je? Nemám prostě chuť se vyjadřovat. Asi je to únavou z práce, kde poslední dobou nějak moc přibývá dotazů uživatelů a já na ně musím na všechny odpovídat.

Například za poslední týden (nebo spíš za první pracovní týden nového roku) jsem skoro každý den zhruba půlku pracovní doby strávil odpovídáním na dotazy uživatelů. Je to jedna z náplní mé práce, vyřizovat dotazy. Problém je v tom, že mě to nějak vyčerpává a pak už nemám chuť psát něco sem. Nicméně jsem si založil něco jako seznam odpovědí na nejčastěji kladené otázky a tento seznam pak používám při vyřizovní těch dotazů.

Máme sice na firemních stránkách uvedeno něco jako FAQ, ale zřejmě to nestačí. Lidi prostě internetové stránky nečtou. Zvláště takové odstavce, které jsou podstatné.

No nic, jdu se odreagovat u Neverwinter Nights 2.

Naivita spamerů

Naivita některých spamerů je opravdu zarážející. Napsat mi anglicky psaný spamový komentář k česky psanému příspěvku a myslet si, že ho tam nechám, to je opravdu naivní.

Poslední dobou se mi u jedné mé básničky (Za pecí) zhruba jednou za týden (není to pravidelné) objevuje komentářový spam, který je psán anglicky a vždy se jedná o nějakou "reklamu" na antispyware nebo neco podobného.

Zatím jsem nepřišel na to, zda to tam vkládá robot nebo člověk, ale spíše bych to tipoval na člověka, protože si myslím, že kdyby to byl robot, tak tam těch spamů bude mnohem víc s mnohem větší frekvencí. Navíc systém Bloguje.cz zavedl jakousi ochranu proti spamu, která spočívá ve dvojím odeslání komentáře (odeslání komentáře se musí potvrdit), takže robot to asi nebude.

Každopádně nechápu naivitu autora toho spamového komentáře, když si myslí, že mu jeho komentář nesmažu?! K česky psané básničce připojit anglicky psaný komentář, který navíc s tématem vůbec nesouvisí, to je opravdu naivní.

No nic, chtěl jsem si jen trošku postěžovat a navíc jsem sem už dlouho nic nenapsal, tak jsem měl alespoň důvod něco napsat :o)

GTA SA

Včera jsem chvilku (asi od šesti odpoledne do půl dvanácté v noci) zkoušel hrát GTA SA (Grand Theft Auto: San Andreas). Když pominu trošku komplikovanější ovládání (na které se však dá po určité době celkem zvyknout), tak musím říct, že se u této hry docela bavím.

Rozhodně to není hra, kterou bych doporučil hrát mému nezletilému synovci. Myslím si, že by měla mít minimálně nálepku "do 15 let neprodejné", protože brutality a sprosťárny se hrou jen hemží (skoro v každé větě fuck, felace, štětky, atd.). Co mě pobavilo, byla realtivně dobrá "realičnost" hry, kdy se můj hrdina po snězení 10 pizz (od slova pizza — nevím, jak se to skloňuje) pozvracel :o) Rovněž chování některých kolemjdoucích, kteří si klidně bez ostychu na ulici zaflatulují (prdnou) a pak se za to omluví, je velice zábavné. Jsem zvědav, jak se bude hra dál vyvíjet.

Mlčení

Delší dobu jsem sem nic nenapsal. Nejdříve to bylo způsobeno mým pracovním vytížením a pak naopak tím, že jsem byl na dovolené (na Slovensku). Takže co je nového?

Rozbil se mi můj mobilní telefon Nokia 7250i (rozkousal ho pes), ale už mám nový mobil Nokia 6230i. Dále se mi podařilo ve spolupráci s Plaváčkem a Ivanou Bednářovou (komunikaci zajišťoval Plaváček) vytvořit nový vzhled stránek Školy pro výcvik vodicích psů. V současné době sice ještě není zveřejněn, ale už je hotov a o víkendu mám v plánu jej uvést do života (pokud mi do toho nic nevleze). Jakmile se mi to podaří, tak o tom napíšu.

Jinak se nic zvláštního nestalo. Rozbil jsem si zadní světlo u auta (už mám objednaný nový), párkrát jsem se opil (na Slovensku nic zvláštního), trošku jsem si spálil záda (ne moc, ale chvíli to pálilo) a opět jsem si ověřil, že to s ženskýma neumím (stejně ji mám pořád rád). No prostě nuda nuda, šeď šeď.

Zkušenosti s fotoaparátem Panasonic Lumix DMC-LZ1

Už jsou tomu více jak dva měsíce, kdy jsem psal o tom, že jsem si pořídil nový digitální fotoaparát Panasonic Lunix DMC-LZ1 (odkaz je na můj první článek). Nyní bych chtěl napsat stručně o tom, jaké jsou moje zkušenosti po dvou měsících.

Předně musím všechny případné čtenáře upozornit na to, že nejsem žádný odborník na fotografování, takže omluvte mé případné nedostatky v názvosloví.

S fotoaparátem jsem velice spokojen. Plně uspokojuje moje potřeby, které ve většině případů spočívají v zachycování momentek z různých oslav a akcí. Fotoaparát jsem zatím moc nepoužíval pro fotografování makro scén, ale těch pár, které jsem fotil, se zdály být dobré.

Fotoaparát má jednu velkou nevýhodu. Tou je skoro neviditelnost zachycované scény při fotografování ve špatných světelných podmínkách. Těmi špatnými světelnými podmínkami mám na mysli například prostředí diskotéky, ve kterém jsem jej zatím využíval asi nejvíc. V tomto prostředí by se hodilo nějaké světlo na osvětlení zachycované scény, protože na displeji přístroje (hledáček není přítomen) ve většině případů není skoro nic vidět a musíte fotit "po slepu". Výhodou je však to, že se jedná o digitál, takže dyž se fotka nepovede, smažu ji a fotím znovu.

Rovněž sjem měl možnost vyzkoušet tzv. nekonečné focení. Fotoaparát dokáže ukládat přibližně dvě až tři fotografie za sekundu (možná o jednu víc — neměřil jsem to), což se hodí například při fotografování spotovních událostí nebo (jako v mém případě) při fotografování ohňostrojů. Sice jsem pak z asi dvouset vyfocených fotek dobrých 150 smazal a ze zbytku by bylo i tak použitelných jen asi 50, ale to už není způsobeno chybou fotoaparátu, ale fotografa.

Velice se mi líbí možnost nastavení dvou uživatelských scénických programů, kdy na jedné pozici můžete mít nastaveno například fotografování krajiny a na druhé třeba noční portrét (podle toho, které dva scénické režimy používáte nejčastěji).

Záznam videa jsem zkoušel jen letmo. Fotoaparát vytváří celkem hezké video, ovšem prohlížel jsem si ho pouze na displeji fotoaparátu, kde vypadalo dobře. Na počítač jsem jej nahrávat nezkoušel. Osobně tuto funkci nepoužívám a přijde mi trošku zbytečná. Už jen proto, že fotoaparát neumí zaznamenávat zvuk. Video je možné vytvářet až do velikosti volné kapacity paměti.

Tak to je zruba asi tak všechno, co bych chtěl po dvou měsících používání napsat. Nevylučuji, že někdy v budoucnosti napíšu ještě nějaké pokračování.

První pohled na Panasonic Lumix DMC-LZ1

Právě mi přivezli můj první digitální fotoaparát, Panasonic Lumix DMC-LZ1.

Je to 4 Mpx foťák s šestinásobným optickým zoomem a stabilizátorem obrazu. Zatím jsem si jen tak vyzkoušel pár fotek a vypadaly celkem dobře. Než začnu fotit něco užitečnýho (jak pro koho), tak se s ním musím nejdřív naučit zacházet. K tomu budu mít příležitost ještě dnes, protože jdu brzy domů, takže si hned po příjezdu domů začnu studovat manuál.

Zatím můžu říct, že je to docela lehký foťák s celkem snadným ovládáním, pokud to můžu po těch několika málo minutách posoudit. Možná o něm ještě někdy něco napíšu, až se s ním blíž seznámím. Zatím jsem se chtěl jen pochlubit :o)

UPDATE:
Napsal článek zkušenosti s fotoaparátem Panasonic Lumix DMC-LZ1.

Zatracená tiskárna

Jsem totálně vytočený. V práci potřebuji vytisknout jeden důležitý dokument (cca 170 stran oboustranně) a asi tak v první čtvrtině mi odešla tiskárna (HP Busines inkjet 2230). Jen tak si odešla. Prý "zablokována tisková hlava". To je fakt super. Sice jsem si nainstaloval hned jinou (HP DeskJet 980cxi), ale ta je až nechutně pomalá.

Prostě když se daří, tak se daří.

Přechod na nový hosting

Přestože jsem přechod na placený hosting chtěl učinit až po novém roce, rozhodl jsem se, že si dám k Vánocům takový malý dárek a přešel jsem už teď. Měli Vánoční akci, při které bych mohl třeba i něco vyhrát (o čemž pochybuju, ale co kdyby), tak jsem si to zaplatil už teď.

Od středy 15.12.2004 tedy běží moje stránky již na serveru od Českého hostingu a to za cenu jedné tisícovky na rok. Doufám, že s ním budu spokojen. Zatím jsem spokojen. Líbí se mi to, že se mnou komunikují, když jim napíšu nějaký dotaz, což se o PIPNI (kde jsem měl stránky před tím) říct nedá.

Když jsem měl svoje stránky u PIPNI, tak to sice bylo zadarmo, ale když byly moje stránky nedostupné a já jsem jim psal, proč tomu tak je, tak mi nikdy neodpověděli. Je pravdam že v programu zdarma nebyla žádná technická podpora, ale alespoň ze slušnosti mohli odpovědět, co se děje. Navíc jejich stránky jsou naprosto nepřehledné a dopátrat se tam nějakých informací je skoro nemožné. Stránky českého hostingu jsou krásně přehledné (možná i s validním kódem — nezkoušel jsem to) a když by náhodou měli nějaký problém, tak mi o tom dají vědět nebo si tu informaci na jejich stákách můžu bez problému najít.

Tento spot možná vyzní jako reklama na Český hosting, ale proč nepochválit něco, co je opravdu dobrý, alespoň podle mého názoru.

Update: Když jsem psal tento příspěvek, musel jsem ještě upravit nastavení pro FTP přenos u systému bloguje.cz. Chvilku mi to trvalo, než jsem přišel na to, jak to správně nastavit, ale nakonec se mi to povedlo.

Rychlá jízda

Když jezdím autem, tak nerad překračuju povolenou rychlost. Tím nechci říct, že bych ji nepřekračoval (ve městě 50 nejezdím), ale nedělám to moc rád a když už ji překračuju, tak ne o moc. Jenže dnes jsem musel uděla výjimku.

Šéfova dcera se svojí sestřenicí dnes potřebovala cestovat do Lučence, ale bohužel jí ujel autobus z Brna, tak mě požádala, jestli bych je nehodil na výpadovku na Bratislavu, že si něco stopnou. Navrhl jsem jim, že když mi dají na benzín, tak je zavezu až do Bratislavy. Jenže jsme potřebovali být v Bratislavě nejpozději v 18:00 a když mi to říkaly, tak už bylo 16:30.

No vyjeli jsme. Než jsme se dostali přes Brno na dálnici, tak bylo pět hodin, na cestu nám zbývala jen hodinka a to jsme museli ještě zastavit na natankování. No po dálnici jsem jel skoro celou cestu průměrnou rychlostí cca 155 km/hod (až se divím, že to moje autíčko zvládalo — ale jelo dobře, jen možná trošku víc žralo). Do Bratislavy jsme dorazili přibližně v 17:45, jenže ani jeden z nás neznal cestu na autobusové nádraží. Tak jsme se museli zeptat kolemjdoucích. Narazili jsme na jednu paní, která nám cosi poradila, ale asi jsme ji špatně pochopili nebo co, takže jsme si trošku zajeli a museli se otočit.

Nakonec jsme se nějakým zázrakem ocitli kousek od autobusového nádraží a bylo právě za pět dvanáct (přesněji řečeno 18:15). Autobus odjíždí v 18:20, takže ho naštěstí stihly.

Když jsem pak jel do zpět Brna, tak byla od autobusového nádraží až k začátku dálnice strašlivá kolona. V pravém jízdním pruhu stála řada kamionů a nebýt toho, že mě jeden z nich pustil, když jsem se chtěl připojit, tak tam snad stojím ještě teď. Cesta přes Bratislavu trvala přibližně 45 minut. Za skoro stejnou dobu jsem pak dojel až do Brna (konkrétně za 55 minut).

Jak jste mě našli

Včera Dušan Janovksý na svém blogu v článku podíl vyhledávačů bez větších změn zveřejnil nějaká čísla ohledně toho, ze kterých vyhledávačů hledají uživatelé na českém webu. Vycházel při tom z tiskové zprávy Navrcholu.cz: Seznam je hlavní bránou do českého Internetu.

Říkal jsem si, že se zkusím podívat do svých statistik, protože na Navrcholu nejsem a že tu taky zveřejním nějaká čísla. Takže za listopad 2004 jste se na moje stránky dostali následovně:

  1. Seznam.cz — 65%
  2. Google.com — 18%
  3. Atlas.cz — 7%
  4. Jyxo.cz — 3%
  5. Centrum.cz — 2%
  6. Ostatní — 5%

Těmi ostatními vyhledávači pak jsou DMOZ.org, Quick.cz, Hotbot.com, MSN.com, Altavista.com a Yahoo.com.

Vyčerpání

Celý dnešní den jsem věnoval přípravě na vydání našeho produktu pro nové období platnosti (viz http://www.chaps.cz) a musím říct, že mě to docela vyčerpalo.

Nejen, že jsem připravoval některá data, ale zároveň jsem musel připravit novou verzi našich stránek, protože ta stará byla hrozná (co se vzhledu týká). Pokud jde o vzhled nových stránek, tak ten jsem měl už připravený dostatečně dlouho, ale potřeboval jsem doladit nějaké věci, jako byla například mapa stránek, odkazy na instalaci, atd.

No mám toho docela dost. Celou akci jsem zahájil v 17:15 a už nám dokonce přišly nějaké objednávky, což je na druhou stranu pozitivní, ale i tak se cítím unaven.

Nový reklamní systém

Na mých stránkách (na adrese http://www.bobocop.cz)  jsem přešel na používání nového reklamního systému.

Dříve jsem používal reklamy ze systému iReklama.cz, ale tento systém mi moc nevyhovoval a proto jsem se rozhodl přejít na systém billboard.cz který se mi zdá mnohem lepší. Už například jen tím, že kód pro zobrazování reklamy je validní. Jestliže máte svůj vlastní server a uvažujete o nějaké výměné reklamě, myslím, že Vám systém billboard můžu doporučit.

Webhosting

Myslím, že jsem na PIPNI už definitivně zanevřel. Nevím, jak to u nich funguje s placeným hostingem, ale ten bezplatný je nepoužitelný. To už i služby typu sweb.cz mají lepší dostupnost než tohle.

Nejen že dnes opět nebyly dostupné moje stránky na adrese www.bobocop.cz, ale rovněž nebyly dostupné stránky www.vycvikvodicichpsu.cz a www.matejka-koupelny.cz (na kterých jsem pracoval) a momentálně v tuto chvíli nejsou dostupné ani jejich vlastní stránky na adrese www.pipni.cz, což už o něčem vypovídá. Rozhodl jsem se, že jakmile to bude z finančního hlediska možné, tak přejdu k jinému poskytovateli a to konkrétně k serveru Český hosting, protože mi jejich nabídka připadá hodně dobrá (za litr na rok je to dobrá cena) a navíc na svých stránkách píší, že dostupnost jejich serverů je 99.95%, což je skoro pořád a to je přesně to, co potřebuju. Rovněž se pokusím přesvědčit majitele výše uvedených stránek k zaplacení hostingu.

Výpadky serveru

Poslední dobou se poměrně často stává, že nejsou moje stránky vůbec dostupné (například poslední dva dny nebyly) a tím pádem není dostupný ani můj blog. Musím říct, že mě to docela štve.

Problém je v tom, že stránky provozuju na bezplatném webhostingu a tím pádem s negarantovanou dostupností. Bohužel si momentálně nemůžu dovolit hosting placený, ale začínám o tom dost vážně uvažovat a nejspíš k tomuto kroku budu muset přistoupit, protože bych chtěl, aby moje stránky byly dostupné alespoň na těch 99,5%, které služba PROFI od PIPNI slibuje.

Příspěvek o ničem

Dnes jsem měl skoro celý den inteligenční mínus, takže mi to v práci moc nešlo, ale přežil jsem to a dokonce jsem i něco málo udělal, takže to až tak hrozný nebylo, protože nějakou činnost jsem přeci jen vyvinul.

Momentálně jsem trošku přiopilý, ale jen lehce (měl jsem dva panáčky kalvádosu — normálně to nepiju, ale dnes jsem udělal výjimku). Vzhledem k tomu, že je zítra svátek, tak si to můžu dovolit. Dnes večer navíc někam vyrazím. Ještě nevím kam, ale to není podstatné. Státní svátek se musí oslavit a jak říká heslo jedné nejmenované lihoviny "Důvod k oslavě se najde vždycky." (nebo tak nějak).

Tento příspěvek je úplně o ničem, že? :o) No ale co naděláte. Je to můj blog, tak si sem můžu psát co se mi zlíbí.

Instalace nového počítače - hotovo

Tak jsem se ani nenadál a už pracuju na mém novém počítači. Myslel jsem si, že to bude větší porod, ale nakonec to nebylo tak hrozné.

A co to tedy vlastně mám za dělo? Je to Pentium 4, 2.8 GHz, 512 MB RAM s grafickou kartou Radeon 9550 a diskem 80GB. Je sice pravda, že jsme museli hned vyměnit větrák, protože ten dodávaný od Intelu strašně hlučel, ale to byla celkem brnkačka a ten nový (Arctic Cooling) není skoro slyšet.

Můj starý počítač dostane kolega :o)

Instalace nového počítače

Tak jsem v práci obdržel nový počítač (je to fakt docela dělo), ale až tak moc nadšený z toho nejsem. Dnes totiž celý den nedělám nic jiného, než že ho instaluju.

To je fakt hrůza, co všechno se musí nainstalovat a navíc mám i nový operační systém (Windows XP Professional) a některý věci (jako například webkamera) mi zatím nejedou. Musím někde postahovat ovladače. Obávám se toho, že ho budu ladit ještě nejmíň tak týden. Ještě štěstí, že teď nemám tolik moc práce, takže se to dá. Navíc ten starý počítač je pořád ještě funkční, takže se dá přinejhorším použít.

Webkamera

JersyWoo na svém blogu zveřejnil postup, jak zprovoznit na internetových stránkách webkameru, za což jsem mu moc vděčný.

Měl jsem sice vyrobenu v podstatě podobnou stránku, ale ten software, který jsem na to používal byl hrozný. Když jsem se problematikou zabýval, tak jsem nikdy nenarazil na program, který by byl zdarma a umožňoval to (asi jsem hledal špatně). Tohle je to nejjednodušší řešení, jaké může být a taky jsem ho hned zprovoznil.

Jen nevím, kde je chyba, protože na té stránce by měly být jěště takové ty obligátní odkazy dole, ale z nějakého důvodu se mi tam nezobrazují. Že by to bylo tím ifamem se mi nezdá, ale nepřišel jsem na to, čím to je. Když si dám zobrazit kód stránky, tak tam to, co by tam mělo být, je. Možná něco přehlížím. Fakt nevím. Ještě to budu muset prozkoumat.

Antiolympiáda

Přidávám se k antiolympiádě odkazem rake together.

Pokud nevíte, co to je, tak se mrkněte na blog JersyWoo.


Přeskočit na obsah