Vyčerpání

Celý dnešní den jsem věnoval přípravě na vydání našeho produktu pro nové období platnosti (viz http://www.chaps.cz) a musím říct, že mě to docela vyčerpalo.

Nejen, že jsem připravoval některá data, ale zároveň jsem musel připravit novou verzi našich stránek, protože ta stará byla hrozná (co se vzhledu týká). Pokud jde o vzhled nových stránek, tak ten jsem měl už připravený dostatečně dlouho, ale potřeboval jsem doladit nějaké věci, jako byla například mapa stránek, odkazy na instalaci, atd.

No mám toho docela dost. Celou akci jsem zahájil v 17:15 a už nám dokonce přišly nějaké objednávky, což je na druhou stranu pozitivní, ale i tak se cítím unaven.

Nulová podpora media="print" v MSIE

Včera jsem se prostřednictvím jednoho ochotného člověka (konkrétně Daniela Nývlta) dozvěděl o balíčku různých verzí prohlížeče Internet Explorer, který je určen pro testovací účely webdesignérům a tvůrcům webu.

Tento balíček se dá stáhnout ze stránek serveru Slunečnice.cz a jmenuje se MS Internet Exprorer Developer Pack . Musím říct, že mi tento balíček dost pomohl, protože to bylo přesně to, co jsem již delší dobu hledal.

Zároveň jsem při té příležitosti odhalil skutečnost, že MSIE ve verzi 5.0 nebo 5.5 nepodporuje media="print" při definování stylů HTML stránky. Měl jsem ve stránce následující kód:

<style type="text/css" media="all">@import "styly.css";</style>
<style type="text/css" media="print">@import "styly_p.css";</style>

Který měl zajišťovat to, že při tisku nebude viditelné menu, budou jinak definovány barvy, atd. Bohužel MSIE ve verzi 5.0 a 5.5 nerespektoval definici media="print" a normálně styl použil, čímž přepsal styl hlavní a způsobil tak nepoužitelnost stránek(uživatel se dostal jen na jednu, maximálně dvě až tři stránky - podle prolinkování).

Vím, že to asi není žádná novinka, ale pokud byste někdo měl nějaké funkční řešení tohoto problému, tak ho rád uvítám v komentářích. Zatím jsem to vyřešil tak, že jsem pro jakýkoliv MSIE, který není verze 6, styly pro tisk odřízl (prostě je stránce neposílám). Udělal jsem to podobným způsobem, jako při identifikaci prohlížečů v mobilních telefonech. Vlastně se to týká jen právě zmiňovaných verzí, protože MSIE ve verzi 4 nebo nižší neumí načíst styly zapsané prostřednictvím @import.

Nový reklamní systém

Na mých stránkách (na adrese http://www.bobocop.cz)  jsem přešel na používání nového reklamního systému.

Dříve jsem používal reklamy ze systému iReklama.cz, ale tento systém mi moc nevyhovoval a proto jsem se rozhodl přejít na systém billboard.cz který se mi zdá mnohem lepší. Už například jen tím, že kód pro zobrazování reklamy je validní. Jestliže máte svůj vlastní server a uvažujete o nějaké výměné reklamě, myslím, že Vám systém billboard můžu doporučit.

Identifikace mobilních prohlížečů

Na serveru interval.cz mi dnes vyšel článek týkající se mé funkce pro identifikaci mobilních prohlížečů.

Rád bych touto cestou poděkoval panu Málkovi za jeho velkou ochotu a pomoc, kterou mi poskytl nejen při stylizaci článku.

Jednoduchý systém zobrazování novinek bez databáze

Dnes jsem na mých stránkách v sekci webdesign zveřejnil návod na jednoduchý systém zobrazování novinek bez databáze.

Jedná se o jednoduchou funkci, která načítá obsah textového souboru a zobrazuje ho na stránce. Výhodou je to, že se nemusí používat žádná databáze. Stačí jen jeden textový soubor.

Firefox 1.0 je tady

Dnes byla vydána konečná verze 1.0 výborného prohlížeče Mozilla Firefox a dokonce hned v české verzi. Je to myslím jeden z mála programů, který má češtinu hned při jeho vydání.

Používal jsem její Preview Release verzi a byl jsem s ní velice spokojen a proto jsem si hned stáhnul tuto novou verzi a hned ji taky instaluji. Doporučuji ji všem.

Webhosting

Myslím, že jsem na PIPNI už definitivně zanevřel. Nevím, jak to u nich funguje s placeným hostingem, ale ten bezplatný je nepoužitelný. To už i služby typu sweb.cz mají lepší dostupnost než tohle.

Nejen že dnes opět nebyly dostupné moje stránky na adrese www.bobocop.cz, ale rovněž nebyly dostupné stránky www.vycvikvodicichpsu.cz a www.matejka-koupelny.cz (na kterých jsem pracoval) a momentálně v tuto chvíli nejsou dostupné ani jejich vlastní stránky na adrese www.pipni.cz, což už o něčem vypovídá. Rozhodl jsem se, že jakmile to bude z finančního hlediska možné, tak přejdu k jinému poskytovateli a to konkrétně k serveru Český hosting, protože mi jejich nabídka připadá hodně dobrá (za litr na rok je to dobrá cena) a navíc na svých stránkách píší, že dostupnost jejich serverů je 99.95%, což je skoro pořád a to je přesně to, co potřebuju. Rovněž se pokusím přesvědčit majitele výše uvedených stránek k zaplacení hostingu.

Výpadky serveru

Poslední dobou se poměrně často stává, že nejsou moje stránky vůbec dostupné (například poslední dva dny nebyly) a tím pádem není dostupný ani můj blog. Musím říct, že mě to docela štve.

Problém je v tom, že stránky provozuju na bezplatném webhostingu a tím pádem s negarantovanou dostupností. Bohužel si momentálně nemůžu dovolit hosting placený, ale začínám o tom dost vážně uvažovat a nejspíš k tomuto kroku budu muset přistoupit, protože bych chtěl, aby moje stránky byly dostupné alespoň na těch 99,5%, které služba PROFI od PIPNI slibuje.


Přeskočit na obsah