Přepínání stylů pomocí JavaScriptu

JersyWoo dnes na svém blogu napsal o mém přepínání stylů CSS pomocí JavaScriptu.

Rád bych uvedl některé skutečnosti na pravou míru. Za prvé musím říct, že se nejedná o můj kód. Jestli se nepletu, tak se jedná o kód, který vygeneruje systém bloguje.cz, tedy s největší pravděpodobností bude jeho autorem Martin Malý alias Arthur Dent.

Já jsem jen vytvořil styly a pak jen mírně upravil ten skript (nastavení počtu stylů), aby je uměl přepínat. Pokud jde o tu HTML hlavičku, tak bych byl rád, kdyby se posílala správná, ale bohužel to není v mé moci nastavit, alespoň o tom nevím. Mám své stránky na serveru www.pipni.cz ve verzi FREE a obávám se, že možnost změny hlavičky v tomto programu není. Nicméně se pokusím zeptat (pokud na to nezapomenu) a uvidíme.

Update: Pokud jde o HTML kód stánek blogu, respektive o jeho šablonu, tak ta je samozřejmě mým dílem, protože předgenerované šablony na bloguje.cz se mi moc nelíbily. Ve většině případů by měl být kód stránek validní XHTML 1.0 Strict (když nepočítám tu špatnou hlavičku), ale u některých příspěvků s komentáři tomu tak být nemusí, protože tam je odřádkování vkládáno jako <BR> systémem, nikoliv mnou (<BR> není validní XHTML). Na to, abych si naprogramoval vlastní ovládání celého blogu nemám nejen znalosti a zkušenosti, ale ani čas a snad ani chuť. Proč programovat něco, co už někdo naprogramoval. Sice ne úplně podle mých představ, ale nikdy se nemůžete zavděčit všem. Systém bloguje.cz mi pro moje účely vyhovuje dostatečně.

Update 2: Tak jsem se dnes (11.9.2004) díval na tu hlavičku a skutečně jsem tam měl z nějakého důvodu použito HTML 4.01 Transitional. Tak jsem to změnil na XHTML 1.0 Strict. Sice to asi nebude ve všech případech validní, ale myslím, že na tom až tak moc nezáleží.

Webkamera

JersyWoo na svém blogu zveřejnil postup, jak zprovoznit na internetových stránkách webkameru, za což jsem mu moc vděčný.

Měl jsem sice vyrobenu v podstatě podobnou stránku, ale ten software, který jsem na to používal byl hrozný. Když jsem se problematikou zabýval, tak jsem nikdy nenarazil na program, který by byl zdarma a umožňoval to (asi jsem hledal špatně). Tohle je to nejjednodušší řešení, jaké může být a taky jsem ho hned zprovoznil.

Jen nevím, kde je chyba, protože na té stránce by měly být jěště takové ty obligátní odkazy dole, ale z nějakého důvodu se mi tam nezobrazují. Že by to bylo tím ifamem se mi nezdá, ale nepřišel jsem na to, čím to je. Když si dám zobrazit kód stránky, tak tam to, co by tam mělo být, je. Možná něco přehlížím. Fakt nevím. Ještě to budu muset prozkoumat.

Změna designu mých stránek (2)

Diskotéka je hotová.

Dalo mi to trošičku prácem než jsem to naprogramoval, ale už je to hotový a myslím, že to nevypadá až tak špatně.

Pokud si myslíte, že ty data jsou tahaný z nějaká databáze, tak se v podstatě až tak moc nemýlíte, ale nemám to udělané tak, že bych měl tu databázi vystavenou na mém serveru a z ní ty soubory generoval. Mám to udělaný tak, že mám databázi u sebe na lokálním disku a generuju z ní v podstatě statické soubory, které pak nahrávám na server.

Když například přikoupím nějaké CD, tak jej zapíšu do databáze, pak dám vygenerovat soubory a na server nahraju jen soubor s obrázkem obalu, soubor s popisem skladeb na CD a pak soubor s příslušným písmenem a soubor s položkami do menu.

Dalo by se to asi dělat i tak, že by se všechno generovalo on-lin z databáze, která by byla uložena na serveru, ale tak daleko ještě PHP neovládám (ani v ASP bych si na to asi netroufl a to je Basic), ale tohle mi zatím stačí. Stejně nevím, jak se ta databáze vytváří, spravuje, atd.

Změna designu mých stránek

Tak jsem se rozhodl, že změním design mých stránek www.bobocop.cz.

No v podstatě jsem na tom až tak moc nezměnil a abych pravdu řekl, tak se mi moc nelíbí, jak jsem to udělal, protože teď mám z hlediska struktury kódu ve stránce nejdřív menu a pak až teprve hlavní obsah stránek, ale nějak se mi to nepodařilo udělat tak, aby to bylo naopak (pořád jsem měl nějaký problém s pozicováním toho menu), takže jsem to nakonec udělal tak, jak to je.

Možná někdy časem se to pokusím předělat zase do nějaké jiné podoby. Uvažoval jsem o tom, že bych možná mohl použít vzhled, který mám tady na blogu, ale ještě nevím, jestli to tak udělám. Stejně by to spíš chtělo kompletně změnit obsah stránek, ale do toho se mi zatím nechtělo. Teď se snažím ještě dodělat tu diskotéku (seznamám mých hudebních CD) a pak se uvidí.

Škola pro výcvik vodicích psů

Začal jsem pracovat na stránkách školy pro výcvik vodicích psů. Kontaktoval jsem majitele původních stránek (nebo ještě starší verze) a nabídl mu svoji spolupráci při úpravě stránek.

Včera jsem na tom začal dělat a výsledek jsem prozatím vystavil na mém webu. Mě osobně se to docela líbí, ale to je tím, že na tom dělám. Někomu jinému se to líbit třeba nemusí. Uvítám proto Vaše připomínky.

Antiolympiáda

Přidávám se k antiolympiádě odkazem rake together.

Pokud nevíte, co to je, tak se mrkněte na blog JersyWoo.

Jindřich Matějka - DIPRO 4

Dnes jsem na stránkách společnosti Jindřich Matějka — DIPRO zavedl kategorii Fotogalerie. Nebylo ani tak složité vytvořit ty vlastní stránky jako upravit fotky, které se mají zobrazovat.

Dostal jsem totiž několik fotek, které jsem musel naskenovat (potud v pohodě), ale ty fotky byly vyfoceny úplně hrozně (linie byly křivé) a musel jsem je trošku upravovat. Ne u všech se mi to povedlo (nejsem bohužel grafik) a ne u všech se mi do toho chtělo, ale snaha se počítá.

Původně jsem se chtěl dnes ještě věnovat mým vlastním stránkám, ale už se mi nějak nechce a jsem docela unavený, tak pojedu domů.

Redesign mých stránek

Říkal jsem si, že bych mohl trošku předělat design mých stránek BoboCop, ale zatím mi to nějak nejde.

Nebo se mi do toho spíš moc nechce. Ale už jsem udělal první krok a začal sjem na tom alespoň dělat. Zatím si to dělám jen tak nanečisto na jedné stránce a vlastně chci změnit v podstatě jen CSS. Sice asi nějakej minimální zásah do vlastních stránek udělat budu muset (chci přesunout kód s reklamou až nakonec stránky, aby její načítání nezdržovalo), ale nemělo by to být nic složitýho.

Spíš mám trošku problém s tím nastylováním, ale už mám nějakej základ a snad se mi to podaří v nějaké dohledné době dokončit. Teď na to ale asi nebudu mít moc času, protože budu mít spoustu práce. Jedině že bych to dělal po večerech. No uvidíme.

UPDATE 1.9.2004: Takže stránky jsem už upravil a výsledek je vidět.

Návštěva Prahy

Tak jsem se byl po několika letech zase podívat do naší stověžaté matičky jen tak na výlet.

Ano čtete správně, po několika letech. Naposledy jsem byl v Praze jen tak na výletě už tak dávno, že si to už pořádně ani nepamatuju. Myslím, že to bylo někdy v době, kdy jsem byl na učňáku, tedy přibližně v roce 1991 (plus mínus). Je pravda, že jsem pak Prahu ještě párkrát navštívil, ale to bylo většinou jen z toho důvodu, že jsem se potřeboval dostat na letiště při cestě na některou z mých dovolených.

Včerejší návštěva byla turistického rázu. V pátek jsem byl na oslavě kamarádových narozenin a jen tak mimochodem tam někdo navrhl, že bysme mohli zajet do Prahy. Ihned jsem souhlasil. Přijeli jsme do Prahy asi v jedenáct a šli jsme se trošku projít. Nejdřív jsme šli hledat jakýsi koktejl bar (Bombai — nebo jak se to píše — v Dlouhé třídě). Ten jsme hledali proto, protože se tam chtěla podívat kamarádka jen kvůli tomu, že prý ho údajně navštívil herec Eliah Wood. No nic proti.

Pak jsme se šli podívat na Prašnou bránu, kde mě rozveselil anglický název na ceduli (Powder Gate — já vím, je to přeloženo správně) a pak jsme šli přes Karlův most na hrad. Po cestě nám začalo trošičku poprchávat, takže jsme se po prohlídce hradu vydali nazpět k autu. Ještě jsme se chtěli podívat na Vyšehrad, ale spustil se takový liják, že jsme to vzdali a jeli domů do Brna.

Byl to celkem příjemný den. Sice jsme trošičku zmokli, ale i tak to bylo fajn.

Bobo - básničky

Veverka

Jedna malá veverka,
lezla na strom pro ořech.
Spadla dolů chuděrka,
nevydala ani vzdech.

Byla krásná, červená,
byla plná citu,
odřela si kolena
a namohla kýtu.

Bobo - básničky

Sedmé nebe

Když jsem s tebou připadám si,
jako bych tu nebyl,
je to tvojí krásou asi,
jsem jak v sedmém nebi.

Pravidla přístupného webu pro státní správu

Před pár dny Ministerstvo informatiky vydalo pravidla přístupného webu pro státní správu. Hodně lidí z branže se tomu věnuje na svých blozích, tak jsem se rozhodl, že se k tomu taky trošku vyjádřím.

V první řadě chci říct, že si myslím, že je to dobrý počin. Sice ministerstvo pravidla původně vystavilo přímo otřesným způsobem a skoro v rozporu s pravidly samotnými, ale po intervencích (předpokládám že hlavně po Pixyho intervenci) se stav věcí trošku spravil.

Nebudu tady psát žádné své výhrady nebo tak něco. Možná bych u některých bodů nějaké výhrady měl, ale v podstatě mi to může být jedno, protože asni nikdy na žádných stránkách státní zprávy pracovat nebudu, takže mě to nemusí trápit. Vlastně jsem chtěl pochválit jednoho z autorů pravidel a sice Davida Špinara, který na svých stránkách Přístupnost na webu zveřejnil snad nejlepší HTML verzi výše zmíněných pravidel (rozhodně výrazně lepší než je ta od MIČR), která je jen pouhým převedeným souborem DOC.

Bobo - básničky

Stýskání

Na břehu leží mušlička
a já se dívám do nebe,
které je plné sluníčka,
vzpomínám při tom na tebe.

Návrat z dovolené

V pondělí jsem se vrátil z dovolené a teď tak trošku nic nestíhám, takže tohle je jen informace o tom, že ještě žiju :o)

Až se trošku vzpamatuju a budu mít víc času, tak se mnapíšu něco víc.


Přeskočit na obsah