Dovolená

Tak už za pár chvil odjíždím do Chorvatska na dovolenou. Přestože mě to zase finančně vyčerpá, tak se docela těším. Odpočinu si, přijdu na jiný myšlenky, zaplavu si v moři, prostě relaxace.

Jen doufám, že budeme mít hezký počasí, protože to by ta dovolená asi za moc nestále. No, ale i tak bychom se nějak zabavili. Bereme hru "Člověče nezlob se", takže nuda určitě nebude.

Bobo - básničky

Pivo

Pivo to je mocný mok,
píval ho i sám pan Vok.
Pivo to je slast,
nejlepší to chlast.

Bobo - básničky

Láska

To slovo má jen dvě hlásky
a to není sázka.
Říkám ti to bez nadsázky:
"Ano, je to láska."

Autonehoda - opraveno

Huráááá, huráááá, huráááá. Konečně mám opravený auto po té nehodě. Sice mi ještě chybí přední maska (tu zatím nesehnal, ale shání ji) a je nakřáplej přední blatník, ale ten se taky sežene (snad) a pak už to bude komplet (jezdit se s tím dá i tak). Teď už jen budu muset zjistit, jak se k tomu postaví pojišťovna a kolik budou ochotni mi za to zaplatit, pokud vůbec něco (to by mě asi pěkně nasrali, kdyby mi nic nedali).

Ještě se mi zdá, že je nějak posunutá řadící páka. Na to se ho budu muset zeptat, až se s ním zase uvidím. No ale hlavní je, že to jezdí a vypadá to, že bez problémů. Jel jsem s tím dnes ráno ze servisu do práce a bylo to v pohodě. Byl to sice trošku nezvyk, zase si skoro po měsíci sednout za volant, ale dostal jsem se do toho hned.

Teď jen doufám, že už se mi nikdy nic podobnýho nestane, protože to už by bylo na mě asi moc a nevím, jestli bych to zvládl (psychicky, finančně, atd.). Mám celkem radost z toho, že to mám hotový.

Bobo - básničky

Letadlo

Když jsem včera šel tak polem,
ach co mě to napadlo?
Viděl jsem tam za topolem
velké žluté letadlo.

Proč tu stojíš, ty letadlo?
Proč nelítáš ve vzduchu?
Já tu stojím, můj hošíku,
protože mám poruchu.

Tak tahla kravinka mě napadla včera (19.7.2004), když jsem jel domů z práce a vzpomínal jsem na to, jak jsem v neděli šel domů pěšky přes pole :o)

Která RSS čtečka je nejlepší?

Na otázku v názvu článku odpověď neznám, ale budu rád, když mi napíšete Vaše zkušenosti. Začínal jsem se čtečkou RSS Point 1 Lite, ale nebyl jsem moc spokojen, protože některé články mi zobrazovala třeba až druhý den poté, co byly napsány, přestože jsem měl nastavenu aktualizaci na každých 15 minut.

Pak jsem zkoušel RSS Tracker, ale nejen, že mi nevyhovoval vzhled programu a že funkčnost byla stejná jako u předchozího (tedy stejný problém), tak navíc program neobsahoval žádnou možnost nastavení programu (alespoň jsem ji tam nikde nenašel).

V tuto chvíli mám nainstalován FeedReader a myslím, že to je skoro přesně to, co bych chtěl. Má to jen pár mušek. Za prvé není program v češtině, ale vzhledem k množství funkcí, které má (tolik jich zase není), to není až takový problém. Druhá muška je v tom, že není možné některé načtené články ručně vymazat. Lze pouze nastavit maximální počet archivovaných článků, ale to je vše. Ale i tak se mi zatím jeví jako nejlepší. Uvidíme, jestli se osvědčí (zatím ho používám třetí den).

Pokud máte nějaké vlastní zkušenosti, rád přivítám Vaše názory v komentářích.

Bobo - básničky

Zamilovaný

Ty jsi krásná jako růže,
Ty jsi kvítek červený,
Ty jsi ta, kdo za to může,
že jsem zamilovaný!

Špatná vlastnost prohlížeče Opera

Na mém operačním systému (Windows 2000) používám (většinou jen pro testovací účely) prohlížeč Opera (momentálně ve verzi 7.52) a narazil jsem na jednu hodně špatnou vlastnost, kterou tento prohlížeč má.

Mám nějakou HTM stránku. Na stránce mám strukturovaný text (nadpis, odstavec, nadpis odstavec, atd.) Když nějaký řádek obsahuje odkaz, tak za určitých okolností (většinou v případě, když se musí se stránkou skrolovat) mi Opera podtržení z toho odkazu přenese i pod ty následující texty, takže to pak vypadá, že je to všechno podtržené. Většinou se to podtržení zruší ve chvíli, kdy myší vyberu text (jako bych ho chtěl zkopírovat) a pak výběr zruším, ale to funguje jen do dalšího posunutí stránky.

Nesetkali jste se s tím někdo? Pokud ano, neznáte nějaké řešení?

ZŠ Bílovice nad Svitavou

Když jsem nedávno brouzdal po netu, napadlo mě, že se podívám na stránky mé skoro rodné obce (narodil jsem se v Brně, ale v Bílovicích bydlím) a jak jsem je tak procházel, tak jsem narazil na stránky Základní školy v Bílovicích.

Když jsem to uviděl, tak jsem se zhrozil, jak můžou mít něco tak odporného jako víceméně oficiální stránky. Proto jsem si řekl, že to tak nenechám a ve chvílích volna, jsem se rozhodl stránky předělat. Výsledek můžete posoudit sami. Bohužel nemám přístup k tomu serveru, kde jsou stávající stránky, takže jsem je vystavil jinam, ale to je detail.

Zároveň jsem poslal do školy e-mail, kde jsem jim napsal, co jsem udělal a že jim nabízím bezplatnou spolupráci, tak jsem zvědav, jestli se mi ozvou. Vůbec totiž nevím, jestli ten e-mail, který tam byl uveden, někdo kontroluje.

Jindřich Matějka - DIPRO 3

Tak jak jsem psal včera o tom, že jsem upravil stránky firmy Jindřich Matějka — DIPRO a že se mi tam nepodařilo si poradit s menu v Internet Exploreru, tak jsem se na to ještě dnes podíval a udělal jsem malý zásah do CSS a vyřešil jsem to.

Problém byl v tom, že jsem se tam snažil definovat šířku toho menu (přžesněji řečeno submenu) a dosáhnout tak efektu, že hoover bude probíhat i když kurzor myši nebude nad textem odkazu, ale nad celým odkazem. Ale byla to hloupost, protože vzhledem k tomu, že mám ten odkaz umístěný v tagu <li></li>, který je blokovým prvkem, tak je ten efekt asi zajištěn automaticky. Alespoň se mi to tak jeví při dnešním testování. Proto jsem ponechal jen šířku hlavního DIVu, ve kterém je celé menu umístěno, a všechny ostatní šířky jsem odstranil. Tím jsem dosáhl stejného chování na všech mnou dostupných prohlížečích (tedy MS IE 6.0, Opera 7.50, Firefox 0.8, Mozilla 1.6 a Netscape Navigator 7.1).

Samozřejmě že v těch posledních třech jmenovaných zůstává problém s tím titulkem (text nad logem), protože tyto prohlížeče ignorují pevně nastavenou velikost písma a zvětšijí ji. Ale to už mě tolik netíží, jako to menu. Je pravda, že Opera to vlastně taky ignoruje, ale ta to alespoň zvětšuje všechno včetně obrázků, takže ty proporce zůstávají zachovány.

Jo a ještě jednu změnu jsem tam provedl a sice tu, že jsem obrázek, který byl na pozadí celé stránky, přesunul z pravého okraja do okraje levého (tedy pod menu). Vyplnil se tak prázdný prostor, který pod nabídkou vznikal na stránkách s větším množstvím textu. Nabídce to nijak neublížilo, protože ten obrázek je dostatečně nevýrazný, aby se dal text nad ním bez větších problémů přečíst. A taky jsem upravil styl pro tisk dokumentu, takže se nebude tisknout menu, které by při tisku jen zbytečně zabíralo místo) a obsah se roztáhne na celou stránku.

Jindřich Matějka - DIPRO 2

Tak jsem si dnes ještě trošku pohrál se stránkami firmy Jindřich Matějka — DIPRO (o kterých jsem psal včera) a rozhodl jsem se, že trošku zvýrazním logo a ten pruh pod logem.

K logu jsem se rozhodl přidat bílý stín, takže je teď výraznější a text KOUPELNY, který je jeho součástí je líp čitelný. Navíc jsem zprůhlednil jeho okraje, takže bude vidět obrázek na pozadí, kterým jsem se rozhodl nahradit ten jednobarevný modrý pruh, který tam byl původně. Jako obrázek na pozadí jsem zvolil něco, co by mělo navozovat dojem vody. Myslím si, že to vypadá o něco líp, než jen ten jednobarevný pruh. Trošku se to tím oživilo. Tedy alespoň podle mého názoru.

Taky jsem nechal vystoupit ten odkaz, který byl původně skrytý pod logem, ale to bylo spíš způsobeno tím, že se mi ho nepodařilo skrýt :o) No vlastně jsem se s tím nechtěl moc párat, tak jsem mu nastavil pevnou velikost písma, což sice neobstojí v Mozzile, NN, atd., protože tyto prohlížeče zvětšují i pevnou velikost písma, ale to je nepatrný detail. Není to žádná profesionální práce, takže si myslím, že některé věci prostě můžu úplně s klidem nechat tak, jak jsou.

Jindřich Matějka - DIPRO

Dnes jsem si trošku pohrál s designem stránek mého známého.

Je pravda, že jsem se s tím moc nepáral a to menu se v Internet Exploreru ne za všech okolností bude zobrazovat korektně, ale nechtělo se mi nad tím dumat a přemýšlet, jak to udělat, aby se to zobrazovalo správně. V Opeře a Mozzile to funguje dobře a to mi stačí a že se to v Exploreru občas trošku posune (záleží na velikosti písem), to je podle mě detail.

Je pravda, že bych to mohl udělat nějakým hackem, ale těm zatím moc nerozumím, tak jsem to udělal tak, jak jsem to udělal a myslím, že to vypadá celkem dobře i tak.

Hrátky s odkazy

Dnes jsem si ještě trošku pohrál s barvou odkazů na mém blogu.

Upravil jsem styly tak, že odkazy, které již byly navštíveny, se zobrazují (měly by se zobrazovat) stejnou barvou, jako normální text, tedy černě, kdežto nenavštívené odkazy se zobrazují barvou přizpůsobenou příslušné barevné kombinaci.

Samozřejmě u nabídky se navštívené odkazy barevně nerozlišují, protože tam si myslím, že to nemá smysl. Nabídka by měla zůstat vždycky stejná. Alespoň podle mého názoru. Jen jsem upravil jejich barvu tak, aby nebyla černá, ale aby odpovídala barvě nabídky.

Ale jak se tak na to dívám, tak se to označování navštívených a nenavštívených odkazů nějak nedaří. Alespoň na mém MS IE to funguje nějak divně. A jak to tak sleduju, tak Opera to úplně ignoruje. Firefox jakbysmet. Možná už jsem všechny odkazy navštívil a jen Explorer si myslí, že některé ještě ne. A možná se všechny označí jako navštívené jen proto, že v podstatě všechny odkazují buď na komentáře nebo na jiný článek tohoto blogu a asi to v rámci jedné aplikace nefunguje.


Přeskočit na obsah