Systém novinek v PHP a MySQL - verze 1.2

Dnes jsem vystavil ke stažení novou verzi mého systému novinek v PHP a MySQL.

Veškeré úpravy spočívají v tom, že jsem zavedl možnost přidávat dva druhy položek do tabulky. Novinky a akce. Novinky jsou informace typu "stalo se", akce jsou informace typu "připravuje se".

Zároveň jsem mírně upravil vzhled administračního rozhraní, přidal do něj filtr na zobrazování (všechno/jen novinky/jen akce) a opravil některé drobné chybky, na které jsem v průběhu práce narazil.

Více informací naleznete v souboru readme.htm, který je součástí "instalačního balíku" (viz download)

W3Schools

Při mé práci jsem hledal nějaké informace ohledně programování v ASP s použitím ADO (konkrétně jsem potřeboval najít metody otevírání recordsetu) a narazil jsem na docela užitečný server.

Jedná se o server W3Schools. Uvedený server neobsahuje pouze informace ohledně ASP a ADO, ale spoustu dalších informací například o PHP, XML, atd. Myslím si, že by se tyto informace mohly hodit převážně začínajícím programátorům, ale dají se použít i jako referenční příručka. Rozhodně to je zajímavý odkaz, na který je vhodné upozornit.

Viry v ICQ - jen lidská blbost

Na některých weblozích se objevyly zprávy o virech, které přišly jako odkazy z Contact listu. Viz např. Pozor na viry v ICQ nebo Virus co mě dostal.

Ani v jednom z uvedených článků se, bohužel, neuvádí přesné znění té zprávy, která přišla, takže čtenáři, kterým by případně mohl článek pomoct, jsou trošku ochuzeni. Obsahovala ta zpráva pouze odkaz a nic jinýho nebo obsahovala i nějaký text? Ale to není důvod, proč tohle píšu.

Můj názor na celou věc je takový, že se většinou jedná hlavně o vlastní blbost uživatelů. Například já mám v seznamu jen lidi, se kterýma komunikuju česky, takže pokud by mi od nich přišel například nějaký odkaz, kolem kterého by byl nějaký anglický text, tak mi to bude značně podezřelý a raději ho neotevřu. Podezřelý by mi to bylo i v případě, pokud by mi přišel odkaz jen tak, bez jakéhokoliv vysvětlení (když někomu budu posílat nějaký zajímavý odkaz, tak k tomu napíšu, o co se jedná — např. něco ve stylu "Koukni na tuhle adresu, je tam dobrý video." nebo tak něco).

Je tedy třeba si hlavně zamést před vlastním prahem a neklikat bezmyšlenkovitě na všechno, co vám přijde. A to se netýká jen ICQ, ale obecně jakékoliv elektronické komunikace, včetně mailů. Raději se zeptám, toho, co mi odkaz poslal, co to je za odkaz a pokud dotyčný nebude vědět, že by mi nějaký odkaz posílal, je jasný, že bych ho asi neměl otevírat. Taky by mělo být samozřejmostí používat nějaký dobrý antivirový systém. Dříve jsem používal AVG, teď používám NOD a jsem s ním spokojen (alespoň zatím mám počítač nezavirovaný).

ICQ už teď stejně v podstatě vůbec nepoužívám. Komunikoval jen s pár lidma a navíc to mám v práci zakázaný. Používám mail a ten mi stačí.


Přeskočit na obsah