Jak nejlépe označovat odkazy na stránce

Při brouzdání webem si všímám toho, jak kdo označuje/neoznačuje odkazy na stránce a zda označuje navštívené/nenavštívené odkazy. Myslím, že skoro nejlepší způsob zvolil David Grudl na svém "blogu" (v uvozovkách proto, protože v popisu webu má to slovo přeškrtnuté) La Trine.

Pro nenavštívené odkazy používá podtržené tučné písmo vypsané modrou barvou. Jako hoover efekt použije modré podbarvení s inverzní barvou písma (přesněji má barvu pozadí stránky — v tomto případě bílou), ovšem bez podtržení. Navštívené odkazy jsou pak opět modré a podtržené, ale vypsané již normálním písmem. Podle mě je to skoro nejlepší způsob označování odkazů. Co bych vylepšil je jen to podtržení při hoover efektu (aby nikdo nemohl říct, že jsou odkazy nepodtržené — přístupnost), ale jinak je to asi opravdu ten nejlepší způsob, jak odkazy označovat.

Ptáte se, proč jsem to sem napsal? Protože se na toto téma hodně diskutovalo na různých serverech s ohledem na přístupnost a použitelnost a toto řešení mi připadá jako nejlepší ze všech. Určitě lepší, než orámování odkazu pomocí border (ať už nad, pod, vlevo, vpravo nebo v nějaké kombinaci).

Hide CSS from browsers

Hide CSS from browsers :: @import. Tento odkaz jsem si sem uložil jen proto, abych na něj nezapomněl. Je to velice zajímavá tabulka, která sice neobsahuje NN, ale i tak je to velice zajímavé.

Zprovoznění chybové stránky 404

Dnes se mi podařilo na mých stránkách na adrese http://www.bobocop.cz zprovoznit chybovou stránku 404 tak, jak jsem si to představoval.

Sice jsem tam již takovou stránku měl, ale nefungovala podle mých představ. Můj záměr byl takový, aby se při přístupu na určité konkrétní stránky, které kdysi na mých stránkách byly, ale již nejsou (například odkazem z vyhledávače), výstup přesměroval na jejich novou verzi. Konkrétně se jednalo o většinu stránek z diskotéky a pak ještě o několik dalších stránek (fotogalerie, příklady, atd.).

Jak jsem to udělal? Udělal jsem stránku 404.php která obsahuje skript, podle kterého se (v takové "krátké" podmínce if) zjistí, jestli stránka, která byla požadována vyhovuje určitému řetězci a pokud ano, pak se přesměruje a změní se hlavička na HTTP/1.1 301 Moved Permanently. Ten skript funguje tak, že zjistí hodnotu proměnné $_SERVER["REQUEST_URI"] a podle ní se pak rozhoduje.

Přechod na nový hosting

Přestože jsem přechod na placený hosting chtěl učinit až po novém roce, rozhodl jsem se, že si dám k Vánocům takový malý dárek a přešel jsem už teď. Měli Vánoční akci, při které bych mohl třeba i něco vyhrát (o čemž pochybuju, ale co kdyby), tak jsem si to zaplatil už teď.

Od středy 15.12.2004 tedy běží moje stránky již na serveru od Českého hostingu a to za cenu jedné tisícovky na rok. Doufám, že s ním budu spokojen. Zatím jsem spokojen. Líbí se mi to, že se mnou komunikují, když jim napíšu nějaký dotaz, což se o PIPNI (kde jsem měl stránky před tím) říct nedá.

Když jsem měl svoje stránky u PIPNI, tak to sice bylo zadarmo, ale když byly moje stránky nedostupné a já jsem jim psal, proč tomu tak je, tak mi nikdy neodpověděli. Je pravdam že v programu zdarma nebyla žádná technická podpora, ale alespoň ze slušnosti mohli odpovědět, co se děje. Navíc jejich stránky jsou naprosto nepřehledné a dopátrat se tam nějakých informací je skoro nemožné. Stránky českého hostingu jsou krásně přehledné (možná i s validním kódem — nezkoušel jsem to) a když by náhodou měli nějaký problém, tak mi o tom dají vědět nebo si tu informaci na jejich stákách můžu bez problému najít.

Tento spot možná vyzní jako reklama na Český hosting, ale proč nepochválit něco, co je opravdu dobrý, alespoň podle mého názoru.

Update: Když jsem psal tento příspěvek, musel jsem ještě upravit nastavení pro FTP přenos u systému bloguje.cz. Chvilku mi to trvalo, než jsem přišel na to, jak to správně nastavit, ale nakonec se mi to povedlo.

Rychlá jízda

Když jezdím autem, tak nerad překračuju povolenou rychlost. Tím nechci říct, že bych ji nepřekračoval (ve městě 50 nejezdím), ale nedělám to moc rád a když už ji překračuju, tak ne o moc. Jenže dnes jsem musel uděla výjimku.

Šéfova dcera se svojí sestřenicí dnes potřebovala cestovat do Lučence, ale bohužel jí ujel autobus z Brna, tak mě požádala, jestli bych je nehodil na výpadovku na Bratislavu, že si něco stopnou. Navrhl jsem jim, že když mi dají na benzín, tak je zavezu až do Bratislavy. Jenže jsme potřebovali být v Bratislavě nejpozději v 18:00 a když mi to říkaly, tak už bylo 16:30.

No vyjeli jsme. Než jsme se dostali přes Brno na dálnici, tak bylo pět hodin, na cestu nám zbývala jen hodinka a to jsme museli ještě zastavit na natankování. No po dálnici jsem jel skoro celou cestu průměrnou rychlostí cca 155 km/hod (až se divím, že to moje autíčko zvládalo — ale jelo dobře, jen možná trošku víc žralo). Do Bratislavy jsme dorazili přibližně v 17:45, jenže ani jeden z nás neznal cestu na autobusové nádraží. Tak jsme se museli zeptat kolemjdoucích. Narazili jsme na jednu paní, která nám cosi poradila, ale asi jsme ji špatně pochopili nebo co, takže jsme si trošku zajeli a museli se otočit.

Nakonec jsme se nějakým zázrakem ocitli kousek od autobusového nádraží a bylo právě za pět dvanáct (přesněji řečeno 18:15). Autobus odjíždí v 18:20, takže ho naštěstí stihly.

Když jsem pak jel do zpět Brna, tak byla od autobusového nádraží až k začátku dálnice strašlivá kolona. V pravém jízdním pruhu stála řada kamionů a nebýt toho, že mě jeden z nich pustil, když jsem se chtěl připojit, tak tam snad stojím ještě teď. Cesta přes Bratislavu trvala přibližně 45 minut. Za skoro stejnou dobu jsem pak dojel až do Brna (konkrétně za 55 minut).

Řežba webu VI

Tímto článkem bych chtěl reagovat na článek Řežba webu VI na Filově blogu.

Honza Řezáč na svém blogu popisoval výrobu jednoho konkrétního webu krok za krokem, ale pořád tam zůstával problém s nepřístupným menu při zapnutém CSS, ale vypnutých obrázcích (munu sice bylo "funkční", ale nebylo vůbec vidět). Tak jsem si stáhnul verzi 12 z jeho postupu a trošku ji upravil, takže teď už by mělo být menu přístupné (to znamená, že odkazy budou vidět i bez obrázků).

Netvrdím, že moje řešení je nejlepší a určitě by se našel někdo, kdo ovládá CSS mnohem líp než já a nejspíš by ho trošku zjednodušil, ale mě nešlo o to, udělat jednoduché CSS, ale o to udělat funkční menu bez obrázků za přítomnosti CSS, což se mi, myslím, povedlo (testováno na Firefox 1.0, MSIE 6.0 a Opera 7.54).

Výsledek si můžete prohlédnout na adrese http://www.bobocop.cz/kapka/ (nevěděl jsem kam jinam to dát, tak jsem to dal k sobě na web).

Bobo - básničky

Ustrašený medvídek

Medvídek jde po lese
strachy celý třese se.
Proč se bojíš, medvídku?
Já jsem četl povídku,
o tom že jde po lese
zlý medvěd a třese se
na malého medvídka.
Strašidelná povídka.

Jak jste mě našli

Včera Dušan Janovksý na svém blogu v článku podíl vyhledávačů bez větších změn zveřejnil nějaká čísla ohledně toho, ze kterých vyhledávačů hledají uživatelé na českém webu. Vycházel při tom z tiskové zprávy Navrcholu.cz: Seznam je hlavní bránou do českého Internetu.

Říkal jsem si, že se zkusím podívat do svých statistik, protože na Navrcholu nejsem a že tu taky zveřejním nějaká čísla. Takže za listopad 2004 jste se na moje stránky dostali následovně:

  1. Seznam.cz — 65%
  2. Google.com — 18%
  3. Atlas.cz — 7%
  4. Jyxo.cz — 3%
  5. Centrum.cz — 2%
  6. Ostatní — 5%

Těmi ostatními vyhledávači pak jsou DMOZ.org, Quick.cz, Hotbot.com, MSN.com, Altavista.com a Yahoo.com.

Bobo - básničky

Slůně 2

Malé slůně u jezera
sedělo až do večera.
Pak se zvedlo a šlo domů
tou alejí plnou stromů,
které stojí jako skála.
Máma se o slůně bála.
Neboj mami, už jsem zpět,
usměj se jak růže květ.


Přeskočit na obsah