Zkušenosti s fotoaparátem Panasonic Lumix DMC-LZ1

Už jsou tomu více jak dva měsíce, kdy jsem psal o tom, že jsem si pořídil nový digitální fotoaparát Panasonic Lunix DMC-LZ1 (odkaz je na můj první článek). Nyní bych chtěl napsat stručně o tom, jaké jsou moje zkušenosti po dvou měsících.

Předně musím všechny případné čtenáře upozornit na to, že nejsem žádný odborník na fotografování, takže omluvte mé případné nedostatky v názvosloví.

S fotoaparátem jsem velice spokojen. Plně uspokojuje moje potřeby, které ve většině případů spočívají v zachycování momentek z různých oslav a akcí. Fotoaparát jsem zatím moc nepoužíval pro fotografování makro scén, ale těch pár, které jsem fotil, se zdály být dobré.

Fotoaparát má jednu velkou nevýhodu. Tou je skoro neviditelnost zachycované scény při fotografování ve špatných světelných podmínkách. Těmi špatnými světelnými podmínkami mám na mysli například prostředí diskotéky, ve kterém jsem jej zatím využíval asi nejvíc. V tomto prostředí by se hodilo nějaké světlo na osvětlení zachycované scény, protože na displeji přístroje (hledáček není přítomen) ve většině případů není skoro nic vidět a musíte fotit "po slepu". Výhodou je však to, že se jedná o digitál, takže dyž se fotka nepovede, smažu ji a fotím znovu.

Rovněž sjem měl možnost vyzkoušet tzv. nekonečné focení. Fotoaparát dokáže ukládat přibližně dvě až tři fotografie za sekundu (možná o jednu víc — neměřil jsem to), což se hodí například při fotografování spotovních událostí nebo (jako v mém případě) při fotografování ohňostrojů. Sice jsem pak z asi dvouset vyfocených fotek dobrých 150 smazal a ze zbytku by bylo i tak použitelných jen asi 50, ale to už není způsobeno chybou fotoaparátu, ale fotografa.

Velice se mi líbí možnost nastavení dvou uživatelských scénických programů, kdy na jedné pozici můžete mít nastaveno například fotografování krajiny a na druhé třeba noční portrét (podle toho, které dva scénické režimy používáte nejčastěji).

Záznam videa jsem zkoušel jen letmo. Fotoaparát vytváří celkem hezké video, ovšem prohlížel jsem si ho pouze na displeji fotoaparátu, kde vypadalo dobře. Na počítač jsem jej nahrávat nezkoušel. Osobně tuto funkci nepoužívám a přijde mi trošku zbytečná. Už jen proto, že fotoaparát neumí zaznamenávat zvuk. Video je možné vytvářet až do velikosti volné kapacity paměti.

Tak to je zruba asi tak všechno, co bych chtěl po dvou měsících používání napsat. Nevylučuji, že někdy v budoucnosti napíšu ještě nějaké pokračování.

Jára Cimrman

Erotika

Erotika, erotika,
proč se nás tak mocně týká?
Oč by bylo méně bolu,
kolem kamen, kolem stolu,
oč by bylo více síly
pro sekyry, dláta, pily,
pro lopaty, pro motyky
nebýti té erotiky.

Kde bydlím

Na základě výzvy Petra Weidy na jeho blogu ve spotu Kde bydlíte?, jsem se rozhodl rovněž ukázat letecký snímek mého bydliště. Ovšem nechci to dělat jako všichni ostatní, tedy tak, že bych ten obrázek i s odkazem zobrazil tady na mém blogu, ale rozhodl jsem se, že ho zapracuju do mých stránek na stránku s kontakty.

Myslím si, že to je lepší využití, než na nicneříkající stránce na blogu. Takto to bude mít alespoň svůj význam. Ovšem nezabránilo mi to v tom, o tom napsat :o) A jak to funguje? No docela dobře. Na serveru T-MapServer (http://mapy.crr.cz/) je zobrazena schematická mapka a jednoduchý formulář, do kterého je možné zadat ulici včetně čísla popisného. Po odeslání formuláře se zobrazí nové okno s vyhledanými možnostmi a s ikonkou zeměkoule, která směřuje na zobrazení daného bodu na mapě. Nevím, jak moc rozsáhlá je databáze, ve které se vyhledává, ale dům, ve kterém bydlím, to našlo, takže bude asi docela obsáhlá. Mapa navíc umožňuje různé druhy zobrazení. Myslím, že je to celkem zajímavá aplikace.

PHP slaví desetileté výročí

Je tomu deset let, co spatřilo světlo světa PHP verze 1.0 (via Google Groups).

Sice to výročí bylo už včera, ale to je detail. Myslím, že by se slušelo popřát tomuto skriptovacímu jazyku všechno nejlepší do další desítky. Nechť se rozvíjí k dokonalosti.

Google PageRank už je zase funkční

O tom, že nebyl funkční Google PageRank se psalo minulý týden hodně, ale o tom, že už je zobrazování PageRanku zase v provozu nenapsal nikdo (alespoň jsem si žádného takového článku nevšiml).

Proto jsem se o tom rozhodl napsat alespoň tento kraťoučký spot. Podle mého názoru je Google PageRank, který se zobrazuje na Google Toolbaru, opět v provozu (já ho tam vidím).

Bobo - básničky

Moje zlato

Kdybys byla moje zlato,
pak by stál můj život za to.

Toho štěstí bych si vážil,
jako poklad bych tě strážil.

Byl bych šťastný jako dítě,
to protože miluji tě.


Přeskočit na obsah