Doplnění výzkumu mobilních prohlížečů

V mém předchozím článku jsem se možná nevyjádřil dostatečně o tom, jaký výzkum vlastně chci provést nebo o co mi jde. Proto bych to chtěl napsat v tomto článku.

O co jde

WAPové prohlížeče některých novějších mobilů dokáží zobrazovat (X)HTML stránky a to i s podporou kaskádových stylů (CSS). Problém je však v tom, že většina těchto prohlížečů nepodporuje CSS na takové úrovni, aby dokázali takovou stránku zobrazit korektně. Když například v CSS použijete absolutní pozicování, tak se může stát, že pak ten absolutně pozicovaný blok nebude vůbec v mobilu vidět a pokud se bude jednat například o menu, tak to bude docela závažný nedostatek.

Návrh řešení

Napadlo mě, že kdyby se na straně serveru podařilo odlišit, který prohlížeč se na stránku dívá, pak by stačilo pouze neposlat mobilním prohlížečům definici CSS a problém by byl vyřešen. Každý prohlížeč se serveru (respektive stránce) identifikuje určitým řetězcem, který je uložen v proměnné USER_AGENT. Pokud bych měl k dispozici dostatečný vzorek těchto řetězců od různých druhů mobilních telefonů, dal by se z toho sestavit algoritmus, jak styly prohlížečům odříznout.

Další možností by mohlo být styly neodřezávat, ale poskytnout těmto prohlížečům styl jiný. Mohli byste namítnout, že by přece stačilo použít v definici stylu klíčové slovo "mobile" nebo "handheld", ale obávám se, že podpora těchto vlastností je ještě horší než podpora vlastního CSS. Proto se mi zdá moje navrhované řešení jistější.

Testovací stránka

Vytvořil jsem malou testovací stránku, která výše zmiňovaný řetězec zobrazovala, ale po vyřešení problému jsem ji odstranil

Update

Řešení je na světě.

Komentáře

 

tu mas vyskumnik:

http://webcab.de/wapua.htm

Napsal(a): rony (http://spravodaj.madaj.net/), 28.09.2004, 22:54:17

Díky, ale 

Díky za odkaz, ale bohužel tam nejsou uvedeny celé řetězce, ale jen jejich začátky. Já potřebuju celé řetězce, abych mohl sestavit nějaký obecnější algoritmus a nemusel kontrolovat názvy všech typů mobilů. Dostal jsem od Dušana Janovského (Yuhů) část výpisu z jeho LOGu a myslím, že už mám určitou tezi.

Napsal(a): Bohumír Bednařík (http://www.vycvikvodicichpsu.cz), 29.09.2004, 09:36:47

XTML browser 

Cau, nevis, kde bych mohl na Internetu mohl najit simulaci xtml prohlizece pro mobily?

Napsal(a): Adam (http://a-vasicek.net), 23.02.2005, 15:16:22

Re: XHTML Browser 

Bohužel nevím, ale doporučuji hledat někde na netu (zkus vyhledávání - například i tady na blogu - je to google). Mě se podařilo najít například toto: "www.forum.nokia.com/main/0,6566,034-13,00.html"

Napsal(a): Bohumír Bednařík (BoboCop) , 23.02.2005, 16:10:42

Přidání komentáře...










Poznámky k vyplnění formuláře

Nepoužívejte žádné HTML značky.
URL začínající http:// nebo ftp:// budou převedeny na odkaz.
Aby byl odkaz funkční, musí být z obou stran URL mezera.

   


Přeskočit na obsah