Nulová podpora media="print" v MSIE

Včera jsem se prostřednictvím jednoho ochotného člověka (konkrétně Daniela Nývlta) dozvěděl o balíčku různých verzí prohlížeče Internet Explorer, který je určen pro testovací účely webdesignérům a tvůrcům webu.

Tento balíček se dá stáhnout ze stránek serveru Slunečnice.cz a jmenuje se MS Internet Exprorer Developer Pack . Musím říct, že mi tento balíček dost pomohl, protože to bylo přesně to, co jsem již delší dobu hledal.

Zároveň jsem při té příležitosti odhalil skutečnost, že MSIE ve verzi 5.0 nebo 5.5 nepodporuje media="print" při definování stylů HTML stránky. Měl jsem ve stránce následující kód:

<style type="text/css" media="all">@import "styly.css";</style>
<style type="text/css" media="print">@import "styly_p.css";</style>

Který měl zajišťovat to, že při tisku nebude viditelné menu, budou jinak definovány barvy, atd. Bohužel MSIE ve verzi 5.0 a 5.5 nerespektoval definici media="print" a normálně styl použil, čímž přepsal styl hlavní a způsobil tak nepoužitelnost stránek(uživatel se dostal jen na jednu, maximálně dvě až tři stránky - podle prolinkování).

Vím, že to asi není žádná novinka, ale pokud byste někdo měl nějaké funkční řešení tohoto problému, tak ho rád uvítám v komentářích. Zatím jsem to vyřešil tak, že jsem pro jakýkoliv MSIE, který není verze 6, styly pro tisk odřízl (prostě je stránce neposílám). Udělal jsem to podobným způsobem, jako při identifikaci prohlížečů v mobilních telefonech. Vlastně se to týká jen právě zmiňovaných verzí, protože MSIE ve verzi 4 nebo nižší neumí načíst styly zapsané prostřednictvím @import.

Komentáře

mne 

a toto funguje?

link rel="stylesheet" href="default.css" type="text/css" media="screen" /
link rel="stylesheet" href="banners.css" type="text/css" media="screen" /

link rel="stylesheet" href="handheld.css" type="text/css" media="handheld" /
link rel="stylesheet" href="print.css" type="text/css" media="print" /

zobaciky som dal prec

Napsal(a): rony , 21.11.2004, 15:47:26

 

dík za info. podpora ie na blogu mi sice nerve žíly, ale je dobré vědět co nebude vůbec chodit.
třeba u kačulíny jsem v ie5 nenašel nebo přehlíd jak styly přepínat (vlastně tyto tu máš taky), u pepy z depa http://denicek.jinak.cz/ se mi styl zobrazí ale je to takové chudé.

Napsal(a): lední brtník , 21.11.2004, 15:50:22

Re: mne 

Musím říct, že to jsem nezkoušel, ale můžu to zkusit.

Jinak se nejednalo o můj blog (u toho je mi to celkem jedno), ale jednalo se o stránky, který jsem dělal a na kterých mi celkem záleží (jsou to taková moje dítka). Konkrétně http://www.vycvikvodicichpsu.cz a http://www.matejka-koupelny.cz

Napsal(a): Bobo (http://www.bobocop.cz/webdesign.php), 21.11.2004, 17:00:55

Update 

Zkusil jsem to s tím link rel="stylesheet"... a vypadá to, že to funguje, ale bohužel to pak způsobí to, že se styly zavedou i v MSIE verze 4, což ale já nechci. Staré prohlížeče bych chtěl od stylů odříznout a k tomu mělo právě sloužit to @import.

Napsal(a): Bobo (http://www.bobocop.cz/webdesign.php), 21.11.2004, 17:58:01

Přidání komentáře...










Poznámky k vyplnění formuláře

Nepoužívejte žádné HTML značky.
URL začínající http:// nebo ftp:// budou převedeny na odkaz.
Aby byl odkaz funkční, musí být z obou stran URL mezera.

   


Přeskočit na obsah