Přístupný web pro slabozraké

Mám jednu malou připomínku ke článku Jak vypadá přístupný web pro slabozraké od Davida Špinara. Píše se v něm, že by se měl vytvořit alternativní styl, kterým by se (mimo jiné) zajistilo zjednodušení a zmenšení struktury navigace.

To je ovšem, podle mého názoru, spíše záležitostí stránky jako takové respektive skriptu, který stránku generuje, ale ne pouze stylu. Záležitostí stylu by to bylo v případě, pokud by byl kód stránky upraven takovým způsobem, aby se daly použít konstrukce typu display:none nebo lépe position:absolute s umístěním obsahu mimo zobrazovanou oblast (pro korektní zobrazení stránky v případě nepřítomnosti stylu).

Chci tím říct, že si myslím, že jen pouhé vytvoření alternativního stylu nestačí a že je nutné udělat i příslušné zásahy (přidat nějaké divy či spany) do kódu stránky (pokud s tím samozřejmě autor stránky nepočítá dopředu při vytváření stránky).

Komentáře

No ... 

Dobrý den, ale tou poslední větou jste celý svůj příspěvek značně zrelativizoval. Pokud je totiž XHTML kód webu napsaný dobře a veškerý layout a vizualizaci se starají kaskádové styly, pak si skutečně vystačím s alternativním stylesheetem. Koneckonců ten můj odkazovaný příklad je toho přesným důkazem. Ten alternativní stylesheet tam byl udělán až mnohem později a do XHTML kódu se šahat vůbec nemuselo.

Napsal(a): David Špinar (http://pristupnost.nawebu.cz/kniha/), 13.01.2005, 13:06:07

Re: No ... 

Asi jsem nebyl správně pochopen nebo jsem sám nepochopil Váš článek. Zjednodušení a zmenšení struktury navigace chápu tak, že pokud za použití normálního stylu mám nějakou složitější strukturu navigace (řekněmě dvě až tři úrovně), tak po zjednodušení by měla být navigace jednodušší, tedy méněúrovňová či jinak organizovaná.
Mým článkem jsem chtěl říct to, že pokud by již byl vytvořen nějaký web s takovou strukturou nabídky, tak přestože by byl vytvořem v XHTML a byl by třeba i správně strukturován (tím myslím to, že by hlavní obsah byl před nabídkou), tak by nemusel být přizpůsoben pro to, aby stačilo vytvořit jen alternativní styl, který by nabídku zpřehlednil či zmenšil její strukturu.
Tím mám na mysli to, že by položky v nabídce nemusely být obaleny příslušnými divy, spany či obsahovat odkaz na nějakou třídu ve stylu a proto by byl nutný zásah do struktury stránky. Taková možnost by nastat mohla a v takovém případě by skutečně pouhé vytvoření stylu nestačilo.

Napsal(a): Bohumír Bednařík (BoboCop) (http://www.bobocop.cz/webdesign.php), 13.01.2005, 14:02:45

Přidání komentáře...










Poznámky k vyplnění formuláře

Nepoužívejte žádné HTML značky.
URL začínající http:// nebo ftp:// budou převedeny na odkaz.
Aby byl odkaz funkční, musí být z obou stran URL mezera.

   


Přeskočit na obsah