Systém novinek v PHP a MySQL - představa

Začínám pomalu ale jistě pronikat do programování MySQL v PHP a rozhodl jsem se, že mým prvním "větším" projektem, na kterém se hodlám učit, bude projekt systému novinek. Abych nezapomněl na to, jakou mám představu, rozhodl jsem se napsat tento článek a možná ho později doplním o další články, ve kterých popíšu moje řešení.

Systém by měl fungovat tak, že bude rozdělen na administrační čast a na funkční část, přičemž funkční část bude obsahovat (asi) jen jednu funkci, řekněme GetNews([pocet]), která bude vracet buď seznam všech novinek v databázi (to v případě nezadání parametru) nebo nastavený počet novinek. Administrační část pak bude obsahovat možnost přihlášení (zatím uvažuju jen o jednom uživateli — viz dále) a po přihlášení možnost přidávání, editace a asi i mazání novinek.

Takže si to představuju zhruba tak, že budou existovat dvě tabulky. Tabulka uživatelů a tabulka novinek. Tabulka uživatelů bude obsahovat položky:

  • jméno,
  • heslo,
  • e-mail.

Tabulka novinek bude obsahovat položky:

  • datum,
  • název,
  • obsah,
  • zobrazit_datum (dvoustavový přepínač),
  • formatovat_obsah (dvoustavový přepínač).

Veškerý kód systému bude v jednom adresáři. Tento adresář bude stačit nahrát na server a pak ho bude možné používat (zadáním adresy www.example.com/news/. Instalace (vytvoření tabulek a registrace "administrátora") se provede při prvním přístupu do systému. Součástí instalce bude definice přihlašovacího jména a hesla administrátora. Zatím nemám v úmyslu umožnit registraci více uživatelů, ale pravděpodobně by se to pak později dalo rozšířit. Po provedení instalace pak již bude možné se sestémem začít pracovat, tedy hlavně přidávat novinky, případně pak editovat a/nebo mazat novinky.

Ještě jednou opakuji, že tento článek slouží spíš jen pro moji potřebu a nemám v úmyslu používat nějaká již hotová řešení. Chci se to naučit sám.

Komentáře

možnost 

poduk by nebyly možnost databáze, šlo by generovat xml fajl a ten pak přes xslt parsovat (v prohlížeči) do html (nová Opera už to také umí)

Napsal(a): von banhoff (http://vfb.bloguje.cz), 17.03.2006, 21:57:03

Re: Možnost 

Vzhledem k tomu, že formátování XML souborů prostřednictvím XSLT šablon moc nerozumím, řešil jsem to bez databáze zatím tak, že jsem používal normální textový soubor, který jsem načítal a formátoval programově (viz http://www.bobocop.cz/jednoduchy-system-zobrazovani-novinek-bez-databaze.php ).

Napsal(a): Bohumír Bednařík (BoboCop) (http://www.bobocop.cz/blog/), 17.03.2006, 22:04:00

Přidání komentáře...










Poznámky k vyplnění formuláře

Nepoužívejte žádné HTML značky.
URL začínající http:// nebo ftp:// budou převedeny na odkaz.
Aby byl odkaz funkční, musí být z obou stran URL mezera.

   


Přeskočit na obsah