Porucha barvocitu

Pixy včera ve svém příspěvku o barvosleposti zveřejnil kód JavaScriptu, který umí převést základní (websafe) barvy do takového tvaru, v jakém je vidí jedinci s nějakou poruchou barvocitu.

Když nad tím článkem tak uvažuju, tak si říkám, k čemu je ten kód vlastně dobrý? V podstatě by se dalo říct, že pro použití na normálním serveru je v podstatě k ničemu. Tedy pro normální uživatele na normálním serveru je k ničemu. Kód má význam jen pro návrháře stránek, kteří to myslí s návrhem webu opravdu vážně a nebo pro programátora, který by chtěl těmto návrhářům trošku usnadnit život. Takový člověk by ten kód určitě využil.

Mohlo by totiž být docela zajímavé, jak se ostatně v komentářích ke stejnému článku několik lidí zmínilo, kdyby někdo naprogramoval nástroj (třeba jako webovou službu), který by po zadání adresy stránky (stránek) a zvolení příslušné disfunkce zobrazil stránku v takových barvách, v jakých ji vidí lidé s tou danou zrakovou disfunkcí. Nejlépe takový nástroj, který by si poradil i se styly do stránky přilinkovanými pomocí @import. Něco podobného, jako je tento nástroj, ale dokonalejšího.

Ovšem pochybuji o tom, že by se návrháři stránek zabývali takovými menšinami (jedná se asi tak o 4.5% všech lidí). Možná existuje někdo, kdo to dělá a prohlíží si svoje stránky v něčem takovém, ale takových lidí asi moc nebude. Podle mě by bohatě stačilo používat takové barevné kombinace, které budou dostatečně kontrastní, čímž by měla být zajištěna čitelnost i pro lidi se zrakovou disfunkcí. Samozřejmě problém by mohl být u obrázků, ale ty by stejně neměly nést žádnou důležitou informaci a pokud ji nesou, měla by tato informace být dostupná i v nějaké alternativní podobě. Takže pokud by návrháři používali dostatečně kontrastní barvy, obrázky by používali maximálně k dekoračním účelům (tedy nějaké podklady, odrážky a podobně) a při tvorbě stránek by se drželi alespoň základních pravidel přístupnosti, tak by nepotřebovali takový nástroj. Je to samozřejmě jen můj názor. Nikomu jej nevnucuji.

Komentáře

Přidání komentáře...










Poznámky k vyplnění formuláře

Nepoužívejte žádné HTML značky.
URL začínající http:// nebo ftp:// budou převedeny na odkaz.
Aby byl odkaz funkční, musí být z obou stran URL mezera.

   


Přeskočit na obsah