XHTML nebo HTML?

Toto téma včera rozvířil svým příspěvkem na serveru interval.cz Jiří Kosek a ačkoliv jsem si říkal, že se k tomu nebudu vyjadřovat, stejně jsem to porušil, tak proč se k tomu nevyjádřit i tady.

Úvod

Úvodem bych měl říct, že nejsem žádný odborník na specifikace, standardy a podobně. Neumím ani anglicky, takže veškerá "doporučení", která vydává W3C, jsou mi v podstatě k ničemu, pokud je někdo nepřevede do mě srozumitelné podoby. Sice již pracuji s počítačem víc než deset let, takže jsem se za tu dobu samozřejmě naučil rozumět některým anglicky psaným textům (alespoň na takové úrovni, abych dokázal zhruba pochopit, o co jde), ale to je tak vše.

Můj názor

Teď jen něco málo k tomu tématu. Když se člověk zamyslí nad tím, co v tom článku pan Kosek napsal, tak mu v podstatě musí dát za pravdu, ale já to vidím tak, že pokud se dá jen malým ústupkem (neuvedení xml deklarace a nastavení MIME typu na text/html) docílit toho, aby se dokument psaný v XHTML zobrazil v podstatě na jakémkoliv zařízení (včetně těch mobilních), tak není důvod k tomu, dokumenty v XHTML nepsat. Proto všechny stránky, které tvořím, se snažím dělat v XHTML 1.0 Strict.

Závěr

Když se to tak vezme, tak není důležité to, v jakém značkovacím jazyce je dokument napsán, ale jestli se zobrazí ve většině prohlížečů (včetně těch mobilních). Také je důležité to, jak je dokument napsán. Tím mám na mysli jeho strukturu (sémantiku, či jak se to nazývá) — tedy to, aby prvky, které mají být nadpisy, byly tvořeny značkami pro nadpis a ne nějakým <font size=...> atd.

No a to je asi tak všechno, co bych k tomu chtěl říct.

Komentáře

 

Já se stejně divím, proč se XHTML tak prosazuje. Vždyť vlastně nic nového vůči HTML 4.01 nepřináší. A vlastnost, že XHTML je zároveň XML dokumentem, není prakticky u webů k ničemu. A pokud se můžu rozhodnout, zda bez ústupků přesně podle normy udělám HTML web, nebo s ústupky XHTML, tak je volba jasná, dělám HTML.

Napsal(a): agent , 12.10.2004, 19:24:59

No právě... 

To je zhruba přesně to, co jsem se snažil naznačit v tom závěru. Tedy že není důležité, který jazyk se použije. Já používám XHTML, ale nikomu ho nenutím používat. Je to každého věc.

Napsal(a): Bobo (http://www.vycvikvodicichpsu.cz), 12.10.2004, 19:48:29

Přidání komentáře...










Poznámky k vyplnění formuláře

Nepoužívejte žádné HTML značky.
URL začínající http:// nebo ftp:// budou převedeny na odkaz.
Aby byl odkaz funkční, musí být z obou stran URL mezera.

   


Přeskočit na obsah